1,6 millioner nordmenn i risikogruppa: Røykere og overvektige er ekstra utsatt

SMITTEVERN:  Mikrofonen som blir brukt av journalistene blir rengjort før bruk under pressekonferansen der helse- og omsorgsminister Bent Høie ga råd om smittevern

SMITTEVERN: Mikrofonen som blir brukt av journalistene blir rengjort før bruk under pressekonferansen der helse- og omsorgsminister Bent Høie ga råd om smittevern Foto:

Røykere og overvektige er en del av risikogruppa. De løper en høyere sannsynlighet for å utvikle alvorlig sykdom om de blir smittet av koronaviruset.

DEL

Folkehelseinstituttet definerer 1.6 millioner nordmenn som en del av risikogruppa:

  • Diabetikere
  • Kreftsyke
  • Personer med nedsatt immunforsvar
  • Eldre, altså de over 65 - og særlig de over 80
  • Personer med Kronisk obstruktiv lungesykdom
  • Personer med hjerte og karsykdommer
  • Røykere
  • Sterkt overvektige

Det vil si at disse løper en ekstra stor sannsynlighet for å bli alvorlig syke om de blir smittet av koronaviruset.

Dugnadsarbeid

Helseminister Bent Høie (H) kom torsdag med råd til de som er i risikogruppene, og de som har venner og familie i risikogruppene.

– Vi ønsker ikke at dere som er i risikogruppa isolerer dere helt, men vi ber dere om å følge noen råd så dere kan ferdes i samfunnet med en lav risiko. Vær hjemme så mye som mulig. Unngå steder med mye folk. Ikke bruk offentlig transport. Ha med håndsprit når du drar ut, og be om å få et varsel før du får besøk. Ta noen flere samtaler på telefonen, sier helseminister Høie.

– For pårørende og venner er det viktig å prøve å unngå å bli smittet selv. Hold avstand. Vask hendene. Hjelp til med innkjøp. Trapp ned på de fysiske besøkende, og trapp opp telefonsamtalene, sier Høie.

– Vi kan ta hensyn og gjøre vårt for å hjelpe til med å beskytte de litt ekstra, sier Høie.

Han ber folk om ikke grave seg ned i bekymringer, selv om de er i risikogruppa:

– Mange at tiltakene som beskytter mot koronaviruset, kan være belastende. Det er noen i risikogruppene som lever med frykt, og statistikken viser at det er større sannsynlighet for at de vil bli alvorlig syke eller at de kan dø av viruset. Samtidig viser statistikken at flertallet av de i risikogruppa blir friske igjen om de blir smittet, sier Høie.

3000 er smittet

Så langt har over 3000 personer blitt bekreftet smittet i Norge. 266 av disse er, eller har vært lagt inn på sykehus. Til samen har 93 personer mottatt intensivbehandling, og 68 av disse mottar intensivbehandling nå. Fjorten personer er torsdag bekreftet døde av koronaviruset i Norge.

Det har blitt innført strenge restriksjoner på alminnelig ferdsel og bevegelsesfrihet i Norge, og det har allerede blitt nevnt at enkelte tiltak kan bli holdt ved like til en vaksine er på plass - det kan ta 18 måneder.

– Men de viktigste og mest effektive tiltakene er og de minst inngripende. Vask hendene, hold avstand. Dette er råd alle i Norge har fått med seg, og som de fleste klarer å følge, sier Høie.

– Hvilke restriksjoner og råd som gis er i stor grad en politisk beslutning, men vi ser ikke for oss at ved vil være like inngripende tiltak i 18 måneder. Allerede ser vi på hvordan vi kan gjenåpne Norge, samtidig som vi holder smitten nede, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags