Gå til sidens hovedinnhold

1. mai med arbeiderpolitikk og allsang

Artikkelen er over 3 år gammel

Et samarbeid mellom Brandbu Arbeiderlag, Arbeiderpartiet, SV, Rødt og LO Hadeland skal sørge for at 1. mai blir ei tydelig politisk markering.

Markeringen begynner allerede dagen før, i Musikk-Kjeller'n, hvor LO Hadeland holder allsangkveld.

Erling Hesjadalen har vært leder i 1. mai-komiteen i flere år, og forteller i en pressemelding at interessen for 1. mai styrker seg.

– Vi har hatt økt antall togdeltakere de siste åra. Vi merker også, for eksempel på Facebook, at folk snakker om 1. mai, hevder han.

Slagordet for 1. mai på landsbasis har vært «Trygt arbeidsliv for alle», og Hesjadalen forteller at flere av de lokale parolene er konkretiseringer av denne.

Internasjonale spørsmål skal også være sentrale i toget som går i Brandbu tirsdag formiddag. Etav slagorda er formulert slik: «Stopp sabelraslinga - nei til krig. Forby atomvåpen.»

Grunnlaget for politikken i toget er både det lokale og globale. Arbeiderbevegelsen på Hadeland har for eksempel vært svært opptatt av spørsmålet om pendlerbuss til Oslo. Dette vil gjenspeile seg i toget.

Lokal hovedtaler

Hovedtaler under markeringen er Else Randi Kolby. Fra 2017 har Kolby vært leder i Fagforbundet i Oppland, etter en karriere i både Fagforbundet i Gran og LO Hadeland.

Tro mot tradisjonen vises det film for barn etter torgmøtet. På plakaten står «Oskars Amerika».

– Filmen handler om samhold og det å tørre. Alvoret er fint pakket inn i en munter form, heter det i pressemeldingen.

På morgenen holdes 1. mai-gudstjeneste på Folkets Hus, ved Karin Hansen Bøe.

For full hals

Markeringen utvides som sagt i år med allsangkveld i Musikk-Kjeller'n i Gran kvelden før. Dette er sjette gang LO arrangerer allsangkveld.

Sangen ledes av Marrie Anne Leijenaar, Per Schanke, Ragnar Kjørven og Stein Buan.

– Arrangementet er godt befesta som et trivelig og engasjerende tiltak, sier Buan i pressemeldingn. Han har vært LOs mann «på saken» alle seks kveldene. – Det kommer bra med folk, og vi trives med å synge og prate om temaene som opptar oss, som sosial dumping, midlertidighet i arbeidsliver og større forskjeller i samfunnet, sier Buan. Han legger til at sangvalget også peker ut i verden.

– Stormaktene rasler med sablene, og øker konfliktnivået framfor å skape avspenning. Sjølsagt må vi da synge fredssanger. Sangen er til glede og inspirasjon, men også til protest, mener Buan.

Han oppfordrer folk i 1. maibevegelsen til å få med seg «full pakke», både allsang og demonstrasjonstog.

Kommentarer til denne saken