Gå til sidens hovedinnhold

14 mandater til Rødt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av de siste meningsmålingene viser at 7,5 prosent vil stemme Rødt! Det gir 14 representanter på Stortinget. Dette er selvsagt bare en meningsmåling. Det som er sikkert er at på gjennomsnittet av målingene de siste månedene ligger Rødt godt over sperregrensa for utjevningsmandater, 4 prosent. Men det er viktig at alle som er enige med Rødt putter lista i valgurna, så vi passerer 4 prosent. Medlemstallet i Rødt er også i sterk vekst, mer enn tredobling i siste Stortingsperiode, fra 3.000 til 11.000.

Tidligere ga en stemme til Rødt i Oppland ikke uttelling. Alt tyder på at det gjør det nå. Over 4 prosent gir 8-9 mandater. Når vi vet hva Bjørnar Moxnes har fått til alene på Stortinget, hva vil da ikke 8-9 ganger Moxnes kunne utrette?

Noe av årsaken til framgangen tror vi skyldes at folk vet at Rødt står i stormen. Vi er ikke til salgs. Både på Stortinget og i Oslo bystyre har vi stilt makta til ansvar, selv om det har kosta. Vi har også gang på gang foreslått redusert lønn til Stortingspolitikere og toppbyråkrater. Vi ønsker ikke elitepolitikere med en helt annen levestandard enn det de skal representere.

Det er mange lange avisartikler med selvskryt i avisene nå. Vi vil i stedet be de som leser dette innlegget, om å sjekke ut vårt program på rodt.no eller ta en prat med oss på en stand. To saker skal vi nevne kort her: Miljø og skatt.

Stadige krav om mer profitt og forbruk er i ferd med å ødelegge jorda. Barna våre vil vokse opp i en farligere verden på grunn av global oppvarming. Vårt slagord er en rettferdig miljøpolitikk. Regninga skal ikke sendes til de som har minst, samtidig som de med mye penger kan kjøpe seg ut av dugnaden. Vi må ha en miljøpolitikk som ser at det er forskjell på å bo i byen og på bygda. Rødt har et omfattende og målretta miljøprogram, - og vi forteller åpent hvem vi sender regninga til.

Det koster å skape flere og bedre fellesskapsløsninger. Kutting i offentlige tjenester skjer samtidig som mange med mer enn nok har blitt rikere. Vi vet hvem som har dratt avgårde med mesteparten av skattekuttene. Innbetalt skatt er nå 34 milliarder kroner mindre enn for 8 år siden. Rødt vil ha et rettferdig og omfordelende skattesystem, hvor alle bidrar etter evne. Skatt på inntekter under kr 600.0000 skal ikke økes. Det skal ikke skattes av nettoformuer på under 1,7 mill. kr. Skatt på formuer opp til 10 mill. kr vil vi skatte med 1,1%. Vi vil også gjeninnføre skatt på arv, med et skattefritt fradrag på 5 mill. kr. Samfunnet trenger disse pengene for å kunne opprettholde og byge ut velferd for de som som trenger pleie- og omsorg, for å lønne flere og gi bedre arbeidsforhold for de som bærer velferds-Norge gjennom korona og andre plager; bl.a. sjukepleiere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, lærere med mange flere. Små og mellomstore bedrifter trenger også økonomisk stimulanse mot gigantene de ofte konkurrerer mot.

Vil noen tape på Rødts politikk. Vi er helt ærlige på det: milliardærer, velferdsprofitører, eiendomskonger, bemanningsbransjen, laksebaroner, vindkraftspekulanter, dagligvaremonopolister og lønnseliten. De har alle evne til å bidra vesentlig mer til velferd. Det er viktig at de økonomiske forskjellene som har vokst fram under tidligere regjeringer må reduseres. Arbeidsfolk er de ekte verdiskaperne. Det må lønne seg å skape reelle verdier, ikke å spekulere i andres bolig, være fordyrende mellomledd i arbeidslivet, ta profitt ut av skattebetalt velferd eller utnytte naturressurser uten å betale nok tilbake til fellesskapet. Det er ikke noe å legge skjul på at det koster for gratis tannhelse, flere godt betalte som gjør jobben i helse-, skole- og andre offentlige tjenester vi er helt avhengige av. Pengene finnes.

Godt valg, hilsen styret i Gran Rødt.

Erik Dokken, Svein Thomassen, Lina Grini, Dag Nicolaisen og Fredrik Kløvstad.

Kommentarer til denne saken