8. mai er det Frigjørings- og veterandagen. 8. mai feirer vi friheten, og vi hedrer norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens inter­nasjonale operasjoner.

På Hadeland vil det bli flere markeringer denne dagen, og vi oppfordrer alle veteraner om å delta på arrangementene lokalt, skriver leder Rune Meier på vegne av NVIO Innlandet.

Mer om arrangementene

I Jevnaker vil det bli kransnedleggelse ved Randsfjord Kirke. I Lunner kommune er arrangementene ved Lunner kirke og på Rundelen. Det blir taler ved ordfører Harald Tyrdal.

I Gran er det flere arrangementer, hovedarrangementet er på Nes kirke. Her er Nes kirkering lokal arrangør. Videre vil det være kransnedleggelser ved NVIO og Gran Historielag ved Grymyr kirke, Tingelstad kirke og Ål kirke. Disse er uten seremoni/tale, men publikum er velkomne.

På Granavollen vil det være en kort seremoni og en kort tale. Ved Sørum kirke i Bjoneroa er det stille nedleggelse ved Bjoneroa skole.

De tre kommunene, Lunner, Jevnaker og Gran inviterer til samling for veteraner og familie på Hotell Hadeland. Det blir servert smørbrød, kaffe og kaker. I tillegg blir det kulturelle innslag, ordførerne er til stede og det blir medaljeoverrekkelser. Det er påmelding på forhånd til denne samlingen.

Stor begivenhet

Det blir en stor begivenhet etter to år med kansellerte eller svært begrensede markeringer grunnet pandemien. Det er krig i Europa, og sikkerhetssituasjonen vår er endret. Når vi nå skal markere vår frihet – går våre tanker til det ukrainske folk.

– Det er i år 75 år siden det første norske bidraget til Tysklandsbrigaden, 40 år siden det første norske bidraget i Multinational Force & Observers, og 30 år siden UNPROFOR og UNOSOM. I tillegg markerer Forsvaret innsatsen i den persiske gulfen og UNIKOM i 1990-91 med et eget arrangement på Akershus festning.

– Den innsats veteranene har gjort i tjeneste for Norge, gir oss grunn til å feire 8. mai på en verdig og fin måte over hele landet. Det er viktig at man deltar i feiringen, spesielt for oss som er veteraner, sier Rune Meier.