Arrangerer tur til et fint sted på frigjøringsdagen

TIDLIGERE MARKERING: Som tidligere år blir det også i år bekransning av minnesmerkene over krigens falne, ved Lunner kirke og ved Rundelen på Bjørgeseter. Bildet er tatt for noen år siden.

TIDLIGERE MARKERING: Som tidligere år blir det også i år bekransning av minnesmerkene over krigens falne, ved Lunner kirke og ved Rundelen på Bjørgeseter. Bildet er tatt for noen år siden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Frigjøringsdagen 8. mai står for døren. I Lunner blir det tradisjonell bekransning av minnesmerkene over de falne, ved Lunner kirke og ved Rundelen på Bjørgeseter.

DEL

I tillegg vil arrangør Lunner historielag, hvis det melder seg tilstrekkelig antall interesserte, arrangere en felles tur til krigsminnet «Dette er et fint sted», på Carl Berner i Oslo. Interesserte kan henvende seg til Ragnhild Lindstad i historielaget.

– Dette krigsminnet  er i dag en park og bygger på historien rundt et gartneri som lå der i 1942. Sammen  med  fire andre reddet Rolf Syversen over 1000 mennesker, halvparten av dem jøder. Flyktningene ble gjemt i garteriet og en hemmelig transport, Carl Fredriksens transport, fraktet dem så over til Sverige i løpet av seks uker i 1942. Rolf Syversen ble arrestert av tyskerne 10. juli 1943 og skutt på Trandum 30. oktober 1944, heter det i en pressemelding fra historielaget.

Der fortelles det videre at kunstner Victor Lind syntes denne historien burde bli kjent og tok initiativet til at bragden ble minnet gjennom en park, «Dette er et fint sted».

PARK: Victor Lind har laget minneparken «Dette er et fint sted» i samarbeid med Snøhetta.

PARK: Victor Lind har laget minneparken «Dette er et fint sted» i samarbeid med Snøhetta. Foto:

Minneparken ble åpnet av kronprins Haakon i 2013. Familien Lind bodde forøvrig i Lunner under krigen. Glasskunsten og dekorasjonene i kirkestuen ved Lunner kirke er utført av Lind senior.

I pressemeldingen blir vi også minnet på at det 25. februar i år var nøyaktig 75 år siden den siste deportasjonen av norske jøder fant sted. Lasteskipet MS «Gotenland» forlot Filipstadkaia i Oslo denne dagen. 158 norske jøder var om bord. Kun seks av dem overlevde.

Artikkeltags