Aktor i Treholt-saken kommer til Steinhuset

Tor-Aksel Busch

Tor-Aksel Busch Foto:

Av

Steinhuset på Granavollen får torsdag 8. oktober besøk av advokat Tor-Aksel Busch, som vil fortelle om sin tid som riksadvokat.

DEL

Ditt Hadeland  Han vil belyse sine erfaringer fra denne tiden og trekke fram viktige elementer fra denne spesielle stillingen. Busch var riksadvokat i perioden 1997 til 2019, og ingen har tidligere innehatt denne stillingen i en så lang periode.

Før han tiltrådte som riksadvokat, var Busch statsadvokat fra 1981 til 1987. I denne perioden var han blant annet aktor i Treholt-saken.

LES OGSÅ: Tom Håkon gjorde unikt funn på Granavollen: – Dette er nok noe av det kuleste jeg har funnet

Prisbelønt

Busch fikk, i oktober 2019, årets rettssikkerhetspris. Begrunnelsen lød: «For hans langvarige innsats for å hegne om rettsstatens prinsipper, både i forvaltningen av sitt embete som riksadvokat, og som en faglig stemme i den offentlige debatten».

Rettsstatens prinsipper med tre nivåer, lovgivende, utøvende og dømmende er uhyre viktig. I land etter land som kaller seg demokratier, ser vi at både påtalemyndighet og rettsvesen er under et stadig sterkere politisk press. Heldigvis er det lite av en slik utvikling i Norge, men det vil være naivt ikke å forberede seg på at det kan komme verre tider.

LES OGSÅ: Kommunen ønsker kunstnerresidens på Granavollen: – Er dette en kommunalt anliggende?

Sterk stemme

Et av de viktigste prinsippene i rettssystemet er det om legalitet. Det sier at den utøvende makt aldri kan gripe inn overfor, eller dømme, landets borgere uten å ha hjemmel til dette i de gjeldende rettsregler.

Busch har også tatt til orde for å avskaffe juryordningen med hovedbegrunnelse at juryen ikke trenger å grunngi sin avgjørelse. Begrenset plass pga. smittehensyn.

Velkommen til en viktig og interessant kveld.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken