Gå til sidens hovedinnhold

Allemannsretten

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi bor i et område uten gang og sykkelveg, men vi er omgitt av gamle gutuer og private veger.

Den gamle Bjørgegutua var ei gutu tilpasset hestetransport og har helt siden 1700-tallet vært brukt som en viktige ferdselsvei, mellom gårdene nord og sør for kommunegrensa Gran/ Lunner, Lunner sentrum og Flatla Mølle, som lå nede ved Vigga. Men, etter hvert som bilen konkurrerte ut hesten, ble det behov for oppgraderinger og bedre framkommelighet.

Jernbanen bidro også til å kutte disse gutuene i to, men dette ble avhjulpet av jernbaneunderganger eller overganger.

Vi som bor nede i Viggadalen, men også mange andre fra området nord i Lunner, har benytte seg av disse gamle gutuen til turgåing. Her er det nesten helt fritt for biler, og du kan virkelig bruke tida til å nyte den vakre Hadelands-naturen.

I forbindelse med omleggingen av Rv. 4, startet det i 2019 et arbeid med å legge ned tre overganger på jernbanen, på grensen mellom Gran og Lunner, og det ble bygget en kulvert under jernbanen for å sikre trygghet og tilgjengelighet for landbruket.

Veien mellom Rv. 4, forbi Nedre Helgeland og Bjørgevegen ble også utbedret og ny bru ble bygget over Vigga.

Så langt jeg vet ble dette kostet av det offentlige, Bane NOR og Statens vegvesen i samarbeid med grunneierne i området, som avsto grunn.

Omleggingen medførte store endringer, og førte til at veien nå går på Helgeland gårds grunn, men den er skilt ifra tunet med gjerde.

Det ble et utrolig flott vei og vi gledet oss til å kunne bruke denne når vi skulle ut for å gå tur. Den gamle jernbaneovergangen var tatt vekk og det var ikke lenger lov å krysse jernbanen der.

Overraskelsen var derfor stor da vi gikk tur der i mai i år. På begge sider av vegen var det satt opp skilt: «Barn leker. Ingen gjennomgang».

Vi trodde ikke det vi så. Har ikke sett maken på Hadeland. Omlegging av vegen var jo grei, men at det skulle medføre at vi ikke lenger skal kunne bruke veien til å gå tur, aksepterer vi ikke.

Så vidt jeg vet er det hevd på bruk av gamle veger og allemannsretten står sterkt. Vi ønsker ikke å gå videre med saken, men spiller ballen over til Lunner kommune og utbyggerne, Bane Nor og Statens vegvesen, for å få en redegjørelse for hvilke rettigheter allmennheten har i denne saken.

Vi utfordrer Hadeland til å følge opp saken.

Kommentarer til denne saken