Gå til sidens hovedinnhold

Andelslandbruk – mer selvforsynte sammen

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er underlige tider, og ingen vet hvordan det ser ut om ei uke, en måned eller et halvår. Det eneste vi vet er at egen matauk aldri blir feil, særlig ikke nå. Aldri har vi vel vært så glade for å være andelsbønder, sier Marit Bendz, andelshaver.

Ditt Hadeland

Våronna for Hadeland Andelslandbruk er i gang. Gartner Trond Granli står på jordet på Nordby gard på Jevnaker. Han klargjør for en ny sesong som kanskje blir enda viktigere enn noen gang.

– Vi trenger lokalt matauk, vi trenger at flere av oss tar ansvar for vår egen mat, vi trenger de små, så vel som de store brukene. Det har bare blitt tydeligere den siste tida. sier han.

Styreleder og andelshaver Siv Jamtøya er også en tur innom jordet.

– Nå er det endelig mulig å sikre seg økologiske matvarer fra de nærmeste produsentene våre igjen. Hun slår entusiastisk ut med armene.

– Kalv og lam skal spise seg passe store på sommerbeite i Nordmarka, grisen bor i barnehagen på Nordby der den kikker utover grønnsakshagen. Hønene koser seg på Granli og eggene sykles rundt i til oss av bonden med jevne og ujevne mellomrom.

Andelslandbruk er en rasktvoksende og populær omsetningskanal for kortreist mat. Hadeland Andelslandbruk har andelshavere fra hele Ringeriks- og Hadelandsregionen og til og med Oslo/Bærum. Bedrifter har også andeler. Andelshaverne avgjør hva som skal dyrkes og produseres, bidrar med det de kan som for eksempel å ta opp poteter, bake kake, arrangere høstfest, deler det de produserer, deler risikoen for sesongvariasjoner, årsvariasjoner og deler på kostnaden. Alt som skjer er gjennomsiktig, alt fra type gjødsel til regnskap.

Gartnerne og gårdbrukerne gjør det meste av den daglige jobben.

– Det er givende å komme så tett på de vi produserer for som vi gjør i et andelslandbruk. Det skaper større forståelse for hva det vil si å produsere mat. Det tror jeg er viktig, sier gårdbruker Bjørge Endrerud på Nordby.

Kalvene og grisene til Hadeland Andelslandbruk bor på Nordby, lammene holder til på Søndre Aslaksrud i Åsbygda. Anna Müller fra Aslaksrud er enig med Bjørge.

– Jeg har tro på en slik alternativ omsetningskanal for norsk landbruk. Og det beste er at vi gjør det sammen, vi er en gjeng, det blir et felles prosjekt, sier hun.

– Det blir nok en annerledes sesong i år. Gleder meg til jordet igjen er fylt med glade andelshavere, avslutter gartner Trond Granli før han går tilbake til jobben med å lage bed til grønnsakene.


Fakta:

  • Hadeland Andelslandbruk ønsker ren og naturlig mat og har knyttet til seg tre gårder som alle ligger i nærheten av Jevnaker sentrum:
  • Nordby gård i Jevnaker dyrker økologiske* grønnsaker og produserer kalvekjøtt og økologisk* kjøtt fra utegris.
  • Aslaksrud gård i Åsbygda driver økologisk (Debio godkjent) med planteoppal og sau. De produserer økologisk lammekjøtt og skinn, og leverer småplanter til Nordby.
  • Granli økologiske småbruk i Jevnaker produserer økologiske* egg.
  • Hadeland Andelslandbruk er organisert som et samvirke. Andelshaverne er både lokale og fra Osloområdet og det er plass til flere.
  • Andelslandbruket har drop-punkt på Nordby (Jevnaker), og i Oslo hvor andelshaverne kan hente grønnsaker, egg og kjøtt gjennom sesongen. Og det er også felles lagring i jordkjeller og frysere.

* Under omlegging. Gårdene vil i karensperioden dyrke etter økologiske prinsipper

Kommentarer til denne saken