Politiet med nye undersøkelser i Hagen-huset

303 dager etter Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra ekteparets bolig i Sloraveien på Fjellhamar, jobbet krimteknikere på nytt ved stedet.

DEL

Utenfor huset sto bilen som tilhører krimteknikerne og Romerikes Blads journalist ved stedet observerte flere personer inne i bygget.

Romerikes Blad har vært i kontakt med Øst politidistrikt som ikke ønsker kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Like før klokka 11.30 var krimteknikerne ferdig med sine undersøkelser og dro fra stedet.

Viste fram skoavtrykk

Onsdag denne uken holdt politiet en pressekonferanse hvor de viste fram et skoavtrykk fra boligen som de ikke har identifisert.

– Avtrykket er funnet på et sted og avsatt på en slik måte at vi vurderer det som sannsynlig at det tilhører en gjerningsperson, opplyste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt.

Derfor omtaler Hadeland bortføringssaken

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen og Tom Hagen bodde i Ringstad i Gran kommune i flere år. De flyttet fra Hadeland tidlig på 80-tallet.

Tom Hagen er oppvokst på Jaren og har fortsatt stor familie i vårt distrikt.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er opprinnelig fra Gjøvik.

Skoen som har avsatt avtrykket er av merket Sproxx og er blitt solgt i Sparkjøps butikker i Norge. Ifølge politiet er det totalt solgt i underkant av 1.500 par siden august 2016 til mai 2019.

Færre enn 300 av disse er betalt med kontanter, og det er nå personene som har kjøpt skoene med kontant betaling, politiet ønsker å komme i kontakt med.

– Skoen er i Norge solgt i to ulike modeller, men jeg understreker at begge modellene har det samme sålemønsteret som er sikret på åstedet, sa politiinspektør Brøske under pressekonferansen.

– I og med at det kun er ett skoavtrykk dere nå etterlyser. Betyr det at dere tror det kun er snakk om en gjerningsperson?

– Det jeg har gjort rede for nå er at dette skoavtrykket er det eneste vi ikke har identifisert. Vi kan ikke utelukke noe, men det er naturlig å snakke i entall, svarte Brøske på RBs spørsmål.

Truet med drapsvideo

Torsdag skrev VG at familien til Anne-Elisabeth Hagen (69) ble truet med at en video av drapet på henne ville bli lastet opp på internett dersom Tom Hagen ikke betalte løsepenger.

I brevet som lå igjen etter at Hagen forsvant, ble det ifølge VGs opplysninger gjort klart at opptaket sannsynligvis ville nå ham, slik at han ville få se konas siste stund med egne øyne. Trusselen kunne kobles til noe man for eksempel har sett i videoer publisert av terrororganisasjonen IS, skriver VG.

Pengekravet var på ni millioner euro. Drapstrusselen, som er formulert på norsk, var medvirkende årsak til at politiet holdt helt tett om forsvinningssaken i ti uker, mens de etterforsket saken på spreng i det skjulte.

Etterforskningsleder Tommy Brøske sier at han ikke ønsker å kommentere VGs opplysninger.

Det maskinskrevne brevet på flere A4-sider, inneholder også detaljerte instruksjoner for hvordan ektemannen Tom Hagen skulle kommunisere med den angivelige motparten.

Ingen ny kontakt

Tidligere i sommer, 26. juni fortalte politiet at de nå hadde endret hovedhypotse. De mente det var mer sannsynlig at de sto overfor et drap med en fingert kidnapping og ikke en økonomisk motivert kidnapping.

Dette er fortsatt politiets hovedhypotese, til tross for ny kontakt med den antatte motparten 8. juli i år.

– Det er ingen endring i politiets hovedhypotese. Det har ikke vært noen ny kontakt etter 8. juli. Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt 31. oktober 2018, sier Brøske som forteller at de har tatt den nye henvendelsen på alvor.

– Politiet har holdt mulighetene åpne om at dette kunne sette fart i en prosess for å få Hagen tilbake i live, men det er påfallende at kontakten på nytt er opphørt og at det ikke har vært noen ny henvendelse da vi og familien har etterlyst livsbevis.

Politiet vurderer det nå som at det er umulig å framskaffe et livsbevis og at det er dette som gjør at familien fortsatt ikke har hørt noe fra den savnede kvinnen.

Artikkeltags