Siden brann og redning, politiet, ambulanse og legevakten ble samlet under samme tak i 2013, har de også samarbeidet om åpen dag som er en del av brannvernuka. Nytt av året er at også Sivilforsvaret og det lokale eltilsynet vil være representert.

Branninspektør Harald Mathisen håper mange tar turen til nødetatsbygget denne dagen.

– Dette er et arrangement for hele familien fra unger til besteforeldre, men vi ønsker å legge litt ekstra til rette for barna, sier Mathisen.

De får blant annet mulighet til å delta i en kunnskapsløype hvor temaet er brannsikkerhet, og å teste ut noe av slukkeutstyret til brannvesenet. Det deles også ut små brannhjelmer til den yngre garde.

Brannsikkerhet i fokus

Fokuset mot barna er ikke tilfeldig. De påtar seg nemlig raskt rollen som brannvesenets forlengede arm inn i hjemmet.

– Det er mange som stiller spørsmål når de kommer hjem. De lurer på hvor pulverapparatene er, og om det er nok røykvarslere i huset, forteller Mathisen og fortsetter:

– Målet med brannvernuka er at hver familie skal vurdere brannfaren hjemme hos seg selv. Det er viktig at man snakker gjennom hva man skal gjøre, og hvem som skal gjøre hva dersom det begynner å brenne, sier han.

Tall fra en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar TNS viser at bare én av fire familier har hatt brannøvelse hjemme. Denne andelen vil brannvesenet øke.

– Det er viktig å trene på dette. Skulle en situasjon oppstå, så handler du ut ifra hva du har lært at du skal gjøre, sier Mathisen.

Via nettsiden brannleken.no kan barnefamilier få hjelp til å gjøre brannøvelsen hjemme til en morsom familieaktivitet.

Mye som skjer

Under åpen brannstasjon (eller åpen nødetat i dette tilfellet) vil Sivilforsvaret stille ut utstyr og fortelle hva de holder på med. Politiet vil være til stede med politibil og mulighet til å ta fingeravtrykk.

Legevakten gir barna mulighet til å ta med egen bamse for å få plaster, og de får også hilse på en bamse som allerede har fått mange plaster. Men navn – det har han ikke fått! Derfor vil det bli en egen navnekonkurranse for dem som møter opp, slik at bamse kan få et ordentlig navn.

Feierne vil også ha egen stand, og som nevnt vil både ambulansetjenesten og brannvesenet avvikle ulike aktiviteter som kan passe fint for barn i alle aldre.

NB: Jevnaker brann og redning inviterer også til åpen brannstasjon 23. september. Det gjør også rundt 350 andre brannstasjoner, og hvilke det er snakk om finner du på nettsiden brannvernuka.no

ØV PÅ BRANN

  • Øvelse gjøre mester, også når det gjelder bra. Alle bør gjennomføre brannøvelse minst én gang i året.
  • Snakk om øvelsen. Mange barn synes brann er skummelt. Jevnlige brannøvelser kan gjøre barna tryggere. Sitt gjerne sammen hele familen og snakk om hvorfor dey er viktig med brannøvelser.
  • Det er viktig at de voksne fremstår som trygge på hva de skal gjøre når alarmen går. Lag enkle regler som er enkle å huske og følge - også for små barn.
  • Redde - varsle - slukke. Ved en brann er det aller viktigste at alle kommer seg raskt ut av boligen. Når alle er samlet på en trygg møteplass utenfor boligen varsler du brannvakta på 110.

Kilde: sikkerhverdag.no