Gå til sidens hovedinnhold

Åpent brev til Lunner kommunes folkevalgte politikere og administrasjon

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi trenger en total omorganisering av fysioterapitjenesten i kommunen! Og vi skal tenke mer på pasientene enn på terapeutene!

Det er veldig uheldig å låse seg til «to tunge fagmiljøer» sør og nord i kommunen.

Det er på Grua/Spartacus vi har de beste treningsfasilitetene og desidert best plass. Stor styrketreningssal med moderne, funksjonelle apparater og stor gruppetreningssal, sykkelsal, undervisningsrom/møterom, flere behandlingsrom og fullt utstyrt fysikalsk institutt i tillegg. Med andre ord: Det absolutt beste tilbudet for pasientene finner man der, og der vil det dermed også være best og mest motiverende å jobbe som terapeut. Men da må noen terapeuter skifte arbeidsplass (jf. leserinnlegg i Hadeland fra Anne C. Svingheim, Grindvoll og Torild Høgnes, Østre Jevnaker.) På instituttet på Harestua er det ifølge diverse rapporter for trangt for både terapeuter og pasienter, og en avlastning der kan være påkrevet.

LES OGSÅ: Lunner og fysioterapi

Med instituttene plassert sør og nord i kommunen kan man risikere at pasienter i ytterste konsekvens må reise fra Grindvoll til Harestua eller kanskje fra Stryken til Roa. Dette er unødig kostbart både for den enkelte og samfunnet og alt for belastende for miljøet!

Les også

Gir ikke opp håpet om å beholde fysioterapi på Grua: – Vi vil ikke være noen sytekopper

Lunner kommune bør si opp driftsavtalen med alle terapeutene og få minst tre av dem til å søke seg til Grua. Rikelig plass til så mange der, og da kan vi snakke om fagmiljø! Ikke minst bør kommunefysioterapeut(er), som i stor grad vil ha rehab.-oppgaver, ha tilhold der. Om kommunefysio skal besøke institusjoner eller hjemmepasienter ute i bygda, vil reiseveien nesten alltid bli kortest til/fra Grua.

For øvrig må helsebyråkrater og politikere ha klart for seg at en konvertering fra driftsavtaleterapeut til kommunalt ansatt, hvis det medfører flytting av hele praksisen fra Grua, kan bli kostbart for kommunen:

1) Et goodwillbeløp på noen hundre tusen kroner som oppgjør for innløsning av driftsavtalen +

2) Erstatning for tvungen nedleggelse, dvs. takst på bruks- og nytteverdien av diverse utstyr som blir stående ubrukt: Også noen hundretusener. Totalt kanskje over en halv million å betale for kommunen, før oppstart på Roa.

Som jeg her har prøvd å få fram så mener jeg at samarbeidsutvalget er på ville veier med sin innstilling.

Som før nevnt så har vi hatt et fysiotilbud på Grua i snart 40 år nå, kanskje fra før de fleste utvalgsmedlemmene var skolepliktige, for ikke å ta for hardt i. Jeg synes derfor det er historieløst, umusikalsk og kynisk at samarbeidsutvalget velger å torpedere dette tilbudet nå.

Med velment hilsen fra Kjell Ivar Skjemstad

Les også

Torunn (60) trenger fysioterapi resten av livet: – Nå frykter jeg at tilbudet forsvinner fra Grua

Kommentarer til denne saken