Timingen er god. Nå håper direktør Hans Philip Einarsen at den vakre, historiske og luftige friluftsmuseumsparken kan være et fint tilbud for brakkesjuke familier og turgåere gjennom Koronakrisen. I påsken tilbyr museet ekstra påskeaktiviteter for barn.

– Vi har holdt portene åpne de siste tre somrene. Det har gått over all forventning, og vi er glade for å kunne imøtekomme et ønske fra lokalsamfunnet om å gjøre Dynnasteinen og andre kulturminner på Halvdanshaugen tilgjengelig - også utenfor våre åpningstider.

Påskeegg og gratis formidling

Ifølge formidlingsansvarlig på Hadeland Folkemuseum, Sigrid Tveiten Roholdt, er det mye å se og lære selv når museet er åpent men ubetjent. Bygningene på museet er utstyrt med QR-koder, og via digitalt museum kan besøkende lett få tilgang til tekster om museets bygninger.

På det digitale museet kan man også se deler av museets gjenstandssamling. Til uka har Randsfjordmuseet et ønske om å lage litt ekstra påskestemning.

– På den gamle hesja inviterer vi alle som vil til å henge et selvlaget, dekorert påskeegg. Vær kreativ i innetiden, pynt et egg og ta det med til museet. Kanskje kan vi sammen lage en fargeglad hesje som møter alle turgåere og forbipasserende. Ved inngangen til museet legger vi også ut en påskerebus til alle barn. Rebusen går høyt og lavt gjennom museumsparken, og en vinner vil trekkes 13. april, forteller Sigrid.

Ønsker engasjerte nabokjerringer

Randsfjordmuseet har gjort en rekke grep for å sikre museet for økt bruk utenfor åpningstid. Området er nå videoovervåket, museet har satt opp ekstra skilting for å sørge for at folk får med seg at det ikke er lov å verken røyke eller ha åpen ild inne på museumsområdet, samt en rekke andre tiltak. Hans Philip håper mange vil se nye sider av det velkjente museet.

– Hadeland Folkemuseum forvalter store verdier på vegne av fellesskapet. Det er alltid en avveining mellom vern og bruk. Denne åpningen bygger på tillit. Vi ønsker oss at så mange som mulig bruker museet aktivt. Økt bruk betyr også flere øyne som får et eierskap og et engasjement for samlingene våre. Kanskje flere kan være med å passe på. Legg kveldsturen med bikkja innom Halvdanshaugen, og meld fra om du ser noe. Vi ønsker oss at en armada av engasjerte «nabokjerringer» som er med og passer på vår felles historie.
Portene er åpne, selv om de kanskje står lukket. Velkommen inn, og god tur!