Gå til sidens hovedinnhold

Åpning av konsertserie og kunstutstilling i Jevnaker kirke

Artikkelen er over 2 år gammel

For andre år på rad inviteres det i sommer til en serie på fem orgelkonserter i Jevnaker kirke. Konsertene arrangeres i forbindelse med sommeråpne kirker og kunstutstilling i Jevnaker kapell.

Tema for kunstutstillingen er «Vandring i skaperverket» og det er Jevnaker-kunstneren Heidi Irene Kainulainen som stiller ut sine malerier. De fleste av motivene er fra lokalområdet.

Onsdag 19. juni åpnes utstillingen og sommerkonsertserien.

Konsertserien

Jevnaker kirke ligger flott til langs pilegrimsleden, og med utsyn over Randsfjorden. Kirken fra 1834 er spesiell og har et godt bevart interiør. I 2017 ble det innviet nytt orgel fra den danske orgelbyggeren Carsten Lund. Det nye orgelet klinger praktfullt, og fasaden er et smykke i kirkerommet.

Konsertene finner sted onsdager klokka 12. Hver konsert varer i tre kvarter. De aktuelle datoene er 19. juni, 26. juni, 3. juli, 10. juli og 17. juli. Utøvere er Kåre Nordstoga, Oslo, Inger Lise Ulsrud, Oslo, Grethe Ulversøy, Hole, Hannah Carding, Oslo og Agnieszka Kosmecka, Polen.

Konsertene uformelle. De er for alle, både for dem som er konsertvante og for nye lyttere. Orgelmusikk spenner vidt, både når det gjelder sjanger, tid, og geografisk opprinnelse. Med et såpass stort og velklingende orgel som vi nå har i Jevnaker kirke, gir det også rom for stor klanglig variasjon i hvert enkelt konsertprogram.

Først ut med sommerens konserter er domorganist i Oslo, Kåre Nordstoga.

Kåre Nordstoga er utdannet ved musikkhøgskolen i Oslo med bl.a. Søren Gangfløt, Bjørn Boysen og Kaare Ørnung som lærere. Etter debutkonserten i 1978 studerte han videre hos David Sanger i London og var en tid organist Ullern kirke før han kom til Oslo domkirke i 1984. Han har også vært tilknyttet Norges musikkhøgskole, fra 1981 til 1994, det siste året som professor.

 

Som domorganist i Oslo domkirke framfører Nordstoga jevnlig et stort orgelrepertoar, bl.a. har han to ganger gitt populære konsertrekker med Bachs samlede orgelverker. Han har dessuten spilt inn CD-plater med orgelmusikk av Bach, Brahms, Franck, Widor og Liszt, en innspilling med alle Bachs fiolinsonater i samspill med Geir Inge Lotsberg på domkirkens kororgel, og for øvrig flere plater med norsk orgelmusikk. To ganger har han blitt nominert til Spellemannsprisen, og for tiden er han i ferd med å fullføre sin innspilling av Bachs samlede orgelverker på historiske orgler i Europa. Hans innspilling av Widors 5. orgelsymfoni fra katedralen i Caen ble nylig utropt til å være den beste innspilling av Widors 5. orgelsymfoni av

I fjor åpnet han kammermusikkfesten i Stavanger med Poulencs orgelkonsert og var solist i Guilmants Orgelkonsert med Stavanger Symfoniorkester. Senere på høsten var han organist hos Teater Ibsen ved en kirkeoppsetning av Ibsens Brand hvor han framførte sin egen musikk. Nordstoga mottok Lindemansprisen for 2006 og Oslo bys kunstnerpris for 2015.

Det er gratis inngang på alle konsertene, men det er anledning til å gi en pengegave ved utgangen til dekning av utgifter.

Sommeråpne kirker

Både Randsfjord og Jevnaker kirke vil være åpne tirsdag-fredag kl. 10.00-14.00 i sommermånedene.

Da vil også kunstutstillingen være åpen.

Sommerkonsertene og utstillingen blir arrangert av Jevnaker menighet med støtte fra Opplysningsvesenets fond og Norsk kulturråd.

Kommentarer til denne saken