Aprilværet blir stadig varmere

Rapporterer på været: Dag Anmarkrud. (Arkivfoto)

Rapporterer på været: Dag Anmarkrud. (Arkivfoto) Foto:

Av

1. mai ligger nysnøen på Hadeland, og mai er knapt til å kjenne igjen. Men hvordan var april? Dag Anmarkrud oppsummerer.

DEL

Værrapport Som de foregående månedene i 2020, ble også april, med 5,6 grader i middeltemperatur, varmere enn normalen for de siste 25 årene her, men avviket var langt mindre for april, kun 0,5 grader. April ser ut til å være den måneden i året som har hatt den aller største temperaturøkningen de siste tiårene. Det ser faktisk ut til at april de siste 25 årene er over to grader varmere enn i perioden 1961- 1990 i sentrale østlandsstrøk, som jo Hadeland tilhører.

I løpet av de varme dagene fra 20. til 23. april ble det allerede grønnskjær på de fleste bjørkene i området her, og temperaturen gikk over 20 grader tre dager etter hverandre. Varmest var det 22. april, da det stoppet på 21,6 grader. Det har stadig blitt mer vanlig å se 20-tallet på termometeret i april de siste tiårene. Ni aprilmåneder etter årtusenskiftet har hatt maksimumstemperaturer på 20 grader eller mer. Aller varmest var det i fjor. Da var det 24,0 grader 29. april.

Laveste minimumstemperatur ble målt 4. april. Da var det minus 5,8 grader. Det er ganske langt fra kulderekorden for april, som er minus 14,0 grader, målt 2. april 2018.

Det kom bare knapt 17 millimeter nedbør i april. Normalnedbøren i april er her 36 millimeter. Halvparten av nedbøren kom mandag 27. april, da det snødde i høyden. Det snødde for øvrig også i høyden herover de siste timene av april og natt til 1. mai. Men her ble det aldri aktuelt med snømåling i april, noe som er sjeldent. Det nærmeste var et tynt sørpelag som kom etter en kraftig vind- og nedbørbyge, med nedbør av alle slag, på formiddagen 2. april.

Også i år fikk vi lange perioder med lite, eller ingen nedbør i mars/april. Fra og med 16. mars til 27. april (vel 42 døgn) kom det bare 7 millimeter nedbør. I fjor var det for øvrig 39 døgn, omtrent i samme periode, uten målbar nedbør i det hele tatt! Da regnet det til gjengjeld så mye og jevnt i mai og juni at det nesten ble umulig å fullføre våronna for en del bønder. Det ser heldigvis bedre ut i år, siden så mye allerede er gjort, og det er meldt mye tørt vær i første del av mai.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.