Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet har planen klar

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Arbeiderpartiet er vi utålmodige etter å få en ny regjering og en ny politisk retning for landet. Vi har planen klar for hva vi vil bruke et nytt flertall til, og folk vil merke forskjell med en gang. Etter 8 år der de som har mest har fått stadig mer på bekostning av svaksynte barn, arbeidsfolk, uføre og syke, sier vi: Nå det vanlige folk sin tur.

Du er kanskje en av dem som har et stykke å reise til og fra jobb? Mange i Innlandet har det, og ble økonomisk rammet da Høyre-regjeringen økte egenandelen for pendlere. Innen 100 dager med Ap i regjering skal egenandelen ned igjen. Jobbpendlerne i Innlandet vil spare tusenvis.

Har du barn i familien som trenger briller? Regjeringens usosiale brillekutt har gitt barnefamilier høye brilleregninger. Det syns vi er urettferdig. Briller er dyrt. Og barn må ha nye i takt med at de vokser. Her må fellesskapet stille opp for de svaksynte barna, og sørge for hjelp så de kan se skikkelig. I løpet av 100 dager skal vi ha på plass en ny og rettferdig brilleordning for barnefamilier.

Mange i Innlandet har blitt permittert eller mistet jobben under pandemien. Da vi sa at permitterte og ledige måtte få feriepenger så de kunne ta med familien på en ferietur og i tillegg ha råd til å betale regningene sine, var Høyre raskt ute med å stemple forslaget som «galskap» og «koko». Men flertallet på Stortinget vedtok likevel vårt forslag, og sørget for årets feriepenger. Slik var det før også, til ordningen ble fjernet av de borgerlige. Arbeiderpartiet vil ha ordningen tilbake permanent, og har det som en del av vår 100-dagersplan.

Er du fagorganisert? Mange vanlige arbeidsfolk i Innlandet er det, og betaler sin kontingent hver måned – enten det er til et forbund i LO eller til et av forbundene utenfor LO. Uansett hvor du er organisert, får du ikke fradrag for hele kontingenten din – slik f.eks. arbeidsgiverne får for sin kontingent til arbeidsgiverorganisasjonene. Dette er en urimelig forskjellsbehandling. I løpet av de første 100 dagene i regjering vil Arbeiderpartiet doble fagforeningsfradraget ditt til 7.700 kroner.

Mange i Innlandet bruker naturen til turer, plukking av sopp og bær, jakt, fiske og rekreasjon. Visste du at stadig mindre av norsk natur eies av fellesskapet? Under Høyre-regjeringen selges det ut stadig mer av våre felles skoger, vidder, fjell, elver og vann. Det kalles «arronderingssalg av Statskog», og innebærer at stadig mer selges til private – og stadig mindre eies av oss sammen. Fem ganger har Arbeiderpartiet forsøkt å stanse salget i Stortinget. Fem ganger har vi blitt nedstemt. I vår 100-dagersplan vil vi inndra salgsfullmaktene til Statskog og stanse salget og privatiseringen av fellesskapets natur.

Mange barnefamilier i Innlandet har barnehageplass. Egenbetalingen er ofte en hard kostnad for familier i etableringsfasen. I vår 100-dagersplan reduserer vi egenbetalingen med 2.800 kroner i året pr barn. Det betyr bedre økonomi for barnefamiliene i Innlandet med en ny Ap-ledet regjering.

Flere av jernbanestrekningene i Innlandet står i kø for å anbudsutsettes og privatiseres. Arbeiderpartiet har vært mot dette kjøret fra Høyre-regjeringen hele veien. Kommer vi i regjering etter valget, er det i vår 100-dagersplan å stanse anbudsutsettingen av jernbanen. Det samme gjelder privatiseringen av renholdet i Forsvaret, som jo har store virksomheter i Innlandet. Privatiseringen av renholdet i Forsvaret skal avsluttes innen 100 dager.

På område etter område vil vanlige folk merke forskjell med en gang en ny Ap-ledet regjering er på plass. Vår 100 -dagersplan er en rask omlegging fra dagens politikk der de som har mye skal få mer – til en rettferdig fellesskapspolitikk der vi stiller opp for hverandre, løfter sammen og lar de med de sterkeste ryggene bære den tyngste børa. Det er dette vi mener når vi sier: Nå er det vanlige folk sin tur!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.