Ny bruktbutikk kan gi praksisplass til skoleelever

IKKE MER FLEKKER: Denne duken hadde tidligere en flekk som ikke gikk av i vask. Elin har klipt vekk det stygge og sydd duken om til løper.

IKKE MER FLEKKER: Denne duken hadde tidligere en flekk som ikke gikk av i vask. Elin har klipt vekk det stygge og sydd duken om til løper. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

JAREN: 25 år gamle Elin Ulsaker er utdannet barnevernspedagog. Ønsket er å jobbe forebyggende og gi skolelei ungdom et tilbud som kan motivere til å fullføre påbegynt skoleløp. For to år siden dukket det opp en idé. En gjenbruksbutikk med en sosial profil, hvor hun kan knytte sammen utdanningen og interessen for interiør.

– For å utvikle ideen har jeg tatt et etablererkurs hos Hadelandshagen, forteller Ulsaker.

1. juli overtar hun lokaler i gamle Gran videregående skole og 1. august skal butikken «Brukt på nytt» åpne dørene.

Meningsfull jobb

Ulsaker bor på Jaren sammen med samboer Morten Ruden og datteren Mathea (10 1/2) og jobber som ekstrahjelp hos Princess på Raufoss. Tidligere har hun arbeidserfaring fra barnehage, skole og barnevernsinstitusjon. Nå er hun klar for å satse på egen bedrift.

– Jeg brenner for å hjelpe ungdommer med skolevegring. Jeg tror arbeidspraksis kan bidra til økt motivasjon og være til hjelp for å peile ut en kurs videre, sier Ulsaker.

Hun forklarer at butikken vil kunne gi arbeidspraksis innen flere retninger: økonomi, regnskap, salg, kundebehandling, maling, håndarbeid og oppussing av møbler. I løpet av den siste tiden har hun vært i kontakt med flere ungdomsskoler og Hadeland videregående skole for å etablere et samarbeid.

– Ingenting er spikret ennå, men det kan bli aktuelt å få inn noen elever etter høstferien.

Ulsaker er også i dialog med NAV for et mulig samarbeid om arbeidspraksis.

Avhengig av hjelp

Når det gjelder finansiering, har Ulsaker spart opp noe egenkapital for å sette bedriften i gang. Den største utgiften blir husleie. Alle tingene og møblene hun har samlet inn har hun fått. Og slike donasjoner er hun avhengig av.

– Hittil har jeg kjørt og hentet ting. Blant annet har jeg fått lov til å reise innom loppemarkeder og hente en del ting gratis. Framover vil jeg jobbe med markedsføring for å få folk til å levere det de vil bli kvitt rett til butikken, forklarer Ulsaker.

– Jeg håper lokalbefolkningen vil støtte opp om bedriften ved å både levere gamle og brukte ting, og komme innom å handle. Det er jo et godt tiltak, slår hun fast.

 

Kaster lite

Ved siden av å ha en sosial profil er Ulsaker opptatt av miljøet. Derfor er det nesten ingenting av det som samles inn som havner i søpla.

– Det meste jeg får inn selges videre slik det er, men det hender jeg får inn ting som er ødelagt. Da prøver jeg å lage noe nytt. For eksempel fikk jeg inn en duk med en flekk på. Da klipte jeg bort det som var stygt og sydde en løper av resten.

Hun legger til at gamle duker kan bli fine putetrekk, nåleputer eller liknende. I den nye bruktbutikken vil det bli en egen krok som skal inspirere til denne typen gjenbruk.

– Planen er å selge møbler og ting som er pusset opp, i tillegg vil jeg ha en egen inspirasjonsavdeling med blader og fargekart. Med mulighet for å ta en kaffekopp mens man får noen gode tips om gjenbruk og interiør, sier den unge gründeren.

Artikkeltags