Gå til sidens hovedinnhold

Berget kåret til "Årets potet 2015"

Artikkelen er over 5 år gammel

Jo Inge Berget har preget både lokal- og riksmedia de seneste ukene etter utmerket spill og innsats på fotballbanen.

Først etter å ha vært sterkt delaktig da Malmö tok seg videre til gruppespillet i Champions League, deretter fulgte han opp med storspill i landslagsdrakta slik at selv pessimistene blant oss har begynt å snakke om EM i Frankrike neste sommer. Mye takket være Bergets avgjørende mål mot Kroatia forrige søndag.

Hovedpersonen spiller lørdag en viktig hjemmekamp mot Elfsborg i den svenske eliteserien og var ikke til stede i festivalteltet for å motta prisen fredag. Mor Kari Alm Berget tok imot prisen i Jo Inges sted.

Prisvinneren fulgte utdelingen på telefon. Styreleder i Gran Handel og Håndverk, Trond Øverlier, fikk Berget på høyttalende telefon, og hele teltet fikk høre Bergets reaksjon på prisen:

- Å få skryt og heder hjemme på Hadeland setter jeg stor pris på, sier Jo Inge Berget på telefon fra Malmø.

- Hva føler du nå?

- Det er en god følelse. Store personer har fått denne før, og få være i den rekka er stas.

- Jeg føler meg veldig stolt. Det er moro at Jo Inge blir satt pris på her hjemme, sa mor Kari da hun tok i mot prisen på vegne av sønnen.

Hun sendte også en hilsen til Jo Inge og far Gisle som er i Malmø:

- Ha en fin kveld i Malmø i kveld sammen med far. Dere må feire med måte, for det er kamp i morgen.

- Har du en hilsen til mor, spurte Øverlier på telefon.

-  Det er veldig koselig at mamma kan ta i mot prisen. Hun har alltid vært der for meg, og det har også bestemor. Hun har laget en del kjøttkaker opp gjennom åra, sier Berget på telefon.

Juryen: - Har satt Hadeland på karet

Utdeling av prisen "Årets potet" er en årlig fredagstradisjon under potetfestivalen på Gran. Hedersbemerkningen går i år altså til den skjeggbærende granasokningen, som faktisk også fyller 25 år i dag.

- Potetprisen deles ut til en person som har bidratt til å sette Hadeland på kartet på en positiv måte. Årets vinner har i tillegg nådd svært langt i sin idrett. Med deltakelse i Champions League og kamper med det norske flagget på brystet har Jo Inge Berget etablert seg som en av de beste fotballspillerne i Norge. Karrierens høydepunkt var landskampen på Ullevål forrige helg, der han avgjorde kampen og bidro til at Norge fortsatt har muligheten til å nå sluttspillet i EM, heter det i juryens begrunnelse.

- Ikke knekket av motgangen

Det er Jacob Ruud, Rigmor Aaserud og Else Hagen Lyngstad som har bestemt hvem som ble "Årets potet 2015".

Juryen trekker også fram hvordan 25-åringen har maktet å reise seg etter motgang.

- Selv om det er ni år siden Jo Inge første gang ble tatt ut til en landslagssamling har fotballkarrieren vært preget av både oppturer og nedturer. Men som en sindig hadelending har ikke motgang knekket ham.

- Hadeland har historiske bånd til flere vikingkonger. Nå er det Jo Inge som er vår viking, og vi håper han vi gi oss nye store øyeblikk som fotballspiller og at han fortsetter å være en gode ambassadør for Gran og Hadeland og et inspirerende forbilde for små og store idrettsutøvere.

- Jo Inge er en strålende ambassadør for Norge. Hans evne til å takle med- og motgang er forbilledlig. Han er en trygg og klok kar, sier landslagssjef Per Mathias Høgmo om Berget.

"Potet" nummer ti

Som prisvinner føyer Berget seg inn i et allsidig selskap. I fjor vant Hennig Klevmark, før ham Irene Thoresen, og før henne Dag Nicolaisen. Rigmor Aasrud, nå altså jurymedlem, ble tildelt prisen i 2011. Atle Roll-Matthiessen vant i 2010. Før ham fikk Trond Viggo Torgersen, Åse Kleveland, Jo Nesbø og Jonas Gahr Støre potetprisen.

Kommentarer til denne saken