Gå til sidens hovedinnhold

Årsrapport 2018–2019 fra Brandbu Bygdekvinnelag

Artikkelen er over 1 år gammel
Ditt Hadeland

Tirsdag 15. oktober avholdt vi årsmøte på Bergslia med gjennomgang av de vanlige årsmøtesakene, som ble behandlet og godkjent. I tillegg hadde vi årsmøtesak på hva vi ønsket framover for Bergslia, vårt felles foreningshus. Vi serverte bygg og wokede grønnsaker og markerte med det Norges Bygdekvinnelags (NBK) råvareaksjon for 2019 som er norsk matbygg. Vi fikk også flott sang ved Brandbu Barne- og Ungdomskantori med leder Marit Wesenberg.

I arbeidsåret har styret bestått av konstituert leder Inger Stensrud Haug, kasserer Britt Bildengjerdingen, styremedlem Eva Østen og sekretær Kirsten Almås. På årsmøtet ble Maren Skari takket av etter mange år som revisor og i festkomiteen, og Solveig Sangnæs for mange år i husstyret for Bergslia.

Dette året har laget 30 medlemmer. Det er avholdt 11 styremøter, årsmøte, adventsmøte, juletrefest, seks medlemsmøter/åpne møter – og flere større arrangementer med et sterkt dugnadspreg.

Brandbu Bygdekvinnelag (BBK) har også dette året hatt en innholdsrik, travel og variert møtevirksomhet, og deltatt aktivt i arrangementer i lokalsamfunnet til beste for alle.

Det er mange av medlemmene som deltar med stor frivillighet og dugnadsglede. Vi vil takke festkomiteen for stor trofasthet og gode arrangementer. Vi vil også spesielt takke Bitten Nesbakken for at hun tar et stort ansvar for å lede prosjekter vi har påtatt oss. Vi takker også Solveig Sangnæs og Gunhild Myhren Egge for sin innsats gjennom flere år i husstyret for Bergslia, på vegne av laget.

Arbeidsåret startet med rene hyggemøter; en gruppe av medlemmene moret seg på revyen «Å for en elsker» på Folkvang, med middag på Gjestegården på Jaren etterpå. 28. november var det tradisjonelt adventsmøte på Bergslia arrangert av festkomiteen. Tjue av medlemmene stilte til middag og sosialt lag.

Det første store arrangementet høsten 2018 var deltakelse på «jul på historiske Hadeland, 24. og 25. november» på Grinakervev. Der laget vi til gammeldags jul på stabburet med juleduker, julepynt og salg av håndarbeid, nisser, kaker og basarbok med flotte gevinster. Byggrynsgraut og eplegløgg ble servert. Ute i kjøla hadde vi bålpanne med salg av kjøttkaker på gaffel. Vi ble et populært innslag og i løpet av helga hadde vi vel 350 publikum innom. Vi var over 10 medlemmer som hadde vakt og bidro med Ingeborg Sætre, Marta Gunn Dynna og Bitten Nesbakken i spissen.

13. desember ble det tradisjonelle «Jul på norsk» arrangert på Trivselshuset i Brua. BBK bidro med julekaker, risengrynsgrøt, pinnekjøtt og kalkun som skulle gjøres i stand og serveres. Det var nødvendig med både økter på formiddagen og kvelden for de vel 10 medlemmene med Bitten som organisator. Det var også denne gangen mange deltakere på arrangementet, som er et samarbeid mellom Kirken i Gran, BBK og Gran frivilligsentral. Det var stor glede da nissen kom, det var juletregang og alle fikk god julemat.

Den 30. desember var det juletrefest som ble arrangert av festkomiteen I tillegg deltok et par fra styret iført sin blinkende hårpynt og røde jule T-skjorter, noe som setter fart på loddsalget! Vel 70 små og store hadde møtt opp til denne tradisjonsrike juletrefesten, som mange gleder seg over som et viktig bidrag til felles juleglede.

Det første møtet i 2019 var et åpent møte på Bergslia 14. februar med tema; «Guatemala – Styrking av livsgrunnlaget for kvinnelige bønder». Dette er NBKs prosjekt og vi knyttet oss til dette viktige hjelpeprosjektet gjennom dette arrangementet. Nabolaga ble invitert og flere møtte opp. Ellen Krageberg, leder i NBK stilte som foredragsholder og viste lysbilder om prosjektet, som er i regi av Utviklingsfondet. Laget støttet prosjektet med kr 5.000,-. Vel 20 frammøtte ble servert spennende gryte på guatemalsk vis av driveren på Bergslia, Monica Nordli Henriksen.

2. mars satte vi opp felles tur til Glassverket og Selbuvott-utstillingen. Vi fylte opp to biler og de som ble med fikk en fin lørdag på en flott utstilling og etterpå i bakeriet på Glassverket.

Den 8. april hadde vi åpent møte på Trivselshuset, med besøk av blomsterhandleren Tina Martinsen og Anna Hamar, som fylte Trivselshuset med planter og laget flotte påskedekorasjoner som vi fikk til utlodning. De kom også med gode råd om plantestell. Det var godt oppmøte, og mange gikk glade hjem med dekorasjoner som var vunnet eller planter som var kjøpt. Vi hadde den gule fargen som tema for møtet og serverte gulrotsuppe og rundstykker, og pyntet med gule lys, påskeservietter og nyutsprunget forsytia.

Vårens siste åpne møte var tirsdag 18. juni. Vel 20 deltakere vandret sammen med kjentmann Ole Johan Røken fra Treholt gartneri til Oskar II. Dessverre ble vi etter hvert omringet av mørke skyer og lyn og torden, og så kom det et skybrudd som gjorde stier om til elver. Da ble det færre stopp enn planlagt og ikke alle valgte bli med helt til Oskar II for kaffe og deilig eplekake. Der var det også mulig, og nødvendig å tørke seg litt på. Minnerikt!

Høstens første møte var på Bergslia onsdag 28. august med tema «Mimrekveld». Om fem år er vi 100 år, det er vi stolte av. Vi ønsker å hente fram viktige hendelser fra hele vår snart 100 år lange historie, der laget har virket og vært til beste for kvinnene i Brandbu og for hele lokalsamfunnet. De første som bidro med dette var Marit Tingelstad og Maren Skari. Det ble en veldig hyggelig kveld for de tjue frammøtte, med mye og verdifullt innhold. Vi startet møtet med en flott minikonsert med Ingrid Eskeland Wesenberg og Øyvind Hovde. Det ble servert rundstykker med 8 ulike typer syltetøy som styret bidro med.

Også i år deltok vi med egen salgsstand i Røykenvika under årets Elvelangs Vigga 19. september. Hele 11 av medlemmene bidro gjennom en lang dag med forberedelser fra tidlig morgen på Trivselshuset til selve salget startet ca. halv ni på kvelden. I år var det ca. 1000 deltakere og vi solgte potetsuppe m/bacon, kaker, kaffe og saft, noe som innbrakte gode inntekter for laget. Styret har derfor vedtatt å gi en gave på kr 5.000,- øremerket prosjektet Elvelangs Vigga.
I tillegg til disse møtene for medlemmer og alle interesserte har vi hatt annen aktivitet.

Laget har fått tildelt pengestøtte i prosjektet Tradisjonsmatskolen og det er avholdt to matkurs i april og mai for barn. Kursene har vært på lørdag formiddag med Marta Gunn, Britt, Ingeborg og Bitten som kursholdere. Totalt har ca. 15 barn i alderen 10–14 år deltatt og vi synes det er viktig med disse matkursene for barn. De har lært å koke kraft til vintersuppe med kjøtt, bakt polarbrød og appelsinkake etter gammel oppskrift. Spansk omelett og boller sto også på menyen. Og som en liten kuriositet fikk vi ja fra dikteren Jan Erik Vold om å bruke hans loffoppskrift og bruke diktet hans; TALE TIL LOFFEN fra 1968!

Det store løftet var knyttet til NM på ski 2019 og en ny runde med potetsuppekoking. Vi samarbeidet med Østre Gran BK om å lage suppe, på begge kjøkkenene på Trivselshuset i Brua. Funksjonærer kom og hentet alle de store suppekjelene opp til salg og servering på Lygna. Det var arbeidsøkter både torsdag, fredag og lørdag i VM-uka. Vi takker alle som gjorde en ekstra stor innsats denne gangen.

Vi har også et stort og viktig arbeid knyttet til Kreftforeningens sak: «Krafttak mot kreft» ble arrangert 14.–16. mars. Vi sto med bøssene i to av matbutikkene i Brua: Coop og Spar torsdag og fredag og på Coop lørdag. 11 av medlemmene bidro med Eva Østen som god koordinator. I forbindelse med høstens valg frontet vi «Innfør gratis skolemat». Vi har også avgitt en høringsuttalelse til NBK om regionreformen og konsekvenser for organisasjonen.

Bitten stilte også som dommer under potetskrelle-konkurransen under Potetfestivalen i Gran i september. Og på Oktoberfest i Brandbu stilte vi med stand og markerte igjen BYGG som et sunt og godt matkorn, med å dele ut smaksprøver med eplegrøt laget på byggryn og potetvafler med eplebiter stekt i honning og kanel.

Vi hadde ikke før pakket sammen etter Oktoberfest, før Nes kirke ble pyntet til flott Høsttakkefest 29. september. Her ble det pyntet med kreativitet, grønnsaker, frukt og honning!

Vi har begynt å tenke på at vi ønsker å gi ut en jubileumsbok med tidsbilder og kan hende matoppskrifter. Det må det begynne å arbeides med nå. Det er viktig å få møte mange av dem som sitter på historiene og de lange linjene.

Vi er også involvert i komitéarbeidet for feiringen av 800-årsjubileet av St. Petri i juni 2020. Det planlegges en jubileumsfestuke i juni der vi vil bidra på matfronten.

Det hører også med til lagets oppgaver å delta på ulike møter og sammenhenger; Årsmøte og ledermøte i Oppland Bygdekvinnelag (OBK), brukermøte og årsmøte i Stiftelsen Gran frivilligsentral, møte etter renoveringen i Steinhuset og møte med «Jøtt godt fra Hadeland».

Nytt styre er konstituert med leder Inger Stensrud Haug, kasserer Brit Bildengjerdingen, sekretær Kirsten Almås og styremedlem/altmuligmann Eva Østen.

Styret i Brandbu Bygdekvinnelag

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.