Årsrapport 2019–2020 fra Brandbu bygdekvinnelag

OPPTAK: Vi arrangerer juletrefest og er under opptak til juleepisoden i TV2s «Truls à la Hellstrøm».

OPPTAK: Vi arrangerer juletrefest og er under opptak til juleepisoden i TV2s «Truls à la Hellstrøm». Foto:

Av
DEL

Ditt Hadeland Vi var heldige og klarte å gjennomføre årsmøtet 2020 på Bergslia 14. oktober med 15 av medlemmene til stede. Før møtet fikk vi en herlig danseoppvisning fra to av jentene fra GoodVibe. De vanlige årsmøtesakene ble gjennomgått, årsmelding og regnskap ble godkjent og et nytt styre valgt. Ole Edvard Fredriksen, lederen i husstyret for Bergslia orienterte oss om en vanskelig økonomisk situasjon for driver og hus. Solfrid Holter fikk takk og blomst for årelang innsats på mange arrangementer og i festkomiteen, mens Kirsten Almås ble takket av som sekretær og for sine interessante foredrag ved flere anledninger.

I arbeidsåret har styret bestått av leder Inger Stensrud Haug, kasserer Britt Bildengjerdingen, styremedlem (Facebook/info.) Eva Østen og sekretær Kirsten Almås.

Laget har i år hatt 27 medlemmer. Det er avholdt 10 styremøter, årsmøte, juletrefest, 6 medlems-/åpne møter – også har vi deltatt i kirkejubileum for St. Petri, sydugnad av smittevernfrakker til kommunen og laget til en helt spesiell juletrefest i februar! Mange av medlemmene deltar med stor frivillighet og dugnadsiver, noe som har kommet godt til nytte i dette spesielle arbeidsåret.

Arbeidsåret starter i november og i 2019 var viktigste aktiviteten et vellykket julemarked på stabburet og i smia på Grinakervev under Førjulshelg på historiske Hadeland 23.–24. november. Det var pyntet til gammeldags jul på stabburet med salg av håndarbeid, nisser, kaker og basarbok med trekning av flotte gevinster på søndag, og i smia var det pyntet flere typer juletrær. Byggrynsgrøt ble servert og ute var det salg av kjøttkaker på gaffel.

27. november ble adventsmøtet på Bergslia arrangert av festkomiteen med nesten 20 frammøtte. Marte Egge leste Prøysenstubber og etterpå benket vi oss rundt bordet til en sosial og velsmakende middag. Festkomiteen har bestått av Solveig Sangnæs, Ingeborg Sæthre og Solfrid Holter.

Med arrangementet «Jul i Norge» ønsker Kirken i Gran, Gran Frivilligsentral og Brandbu Bygdekvinnelag å vise hvordan vi feirer norsk jul, men med få påmeldt ble festen avlyst.

30. desember holdt vi vår tradisjonelle juletrefest på Bergslia. Festkomiteen bidro til at vel 70 små og store gjester fikk en felles juleglede med gang rundt juletreet, julesanger og nissebesøk med utdeling av poser. Tingelstadringen var på plass og danset og vi hadde loddsalg med over tretti gevinster og en flott fruktkurv gitt av KIWI i Brandbu.

Vi startet opp 2020 med å invitere til tjuendedag jul – 13. januar på Trivselshuset i Brua. Vi kastet jula ut med å tømme kakeboksene, spise byggrynsgrøt og Ola Egge viste oss hvordan vi lager turu av toppen av juletreet. Noen spikket ivrig, mens andre igjen var fornøyd med å høre Kirsten Almås fortelle om hvordan danske Knut kom inn i historien.

25. februar på Fetetirsdag holdt Marte Olsen fra Dokka foredrag for oss på Trivselshuset, om prosjektet «Mat fra Oppland» som varte fra september til desember. Etterpå serverte vi verdens beste fastelavnsboller også var det utlodning med flotte gevinster!

Juletrefest – Truls à la Hellstrøm

Noen ganger bare skjer ting og man må hive seg rundt å bli med. Slik ble det da produsenten for TV2s «Truls à la Hellstrøm» kontaktet Inger S. Haug i midten av januar for å høre om vi kunne lage til en tradisjonell juletrefest, som de kunne filme 18. februar i Brandbu som del av en juleepisode med opptak samme dag hos Lokstallen.
Vi tok utfordringen og arrangerte juletrefest hjemme hos Solveig Sangnæs 18. februar med 50 festpyntede gjester, 25 barn og unge og 25 voksne. Alle var positivt innstilt til filmopptak over flere timer og det ble også god servering av kaker og kjøttkake på gaffel på kjøkkenet.

Det var brifingmøte, tilrettelegging, invitasjoner, innspill til regi og pynting til juletrefest i stuene. Solveig ønsket nissene velkommen og fortalte alle hva som skulle skje, en rolle som hun fylte med glans. Truls og Hellstrøm var nisser og delte ut poser til barna, og etterpå fikk de med seg en eske full av lokale varer som takk. Takk til alle som stilte; kantor Marit Wesenberg på eget trøorgel og korjentene hennes, forsanger Anne Marie Solstad og alle de andre gjestene som bidro til en tradisjonell og helt spesiell juletrefest midt i februar. Vi gleder oss til episoden blir vist 22. desember klokka 20!

Koronapandemi fra 12. mars og nedstenging av Norge

Avlyste arrangementer: Fra mars og fram til november har vi måttet avlyse mange av de planlagte arrangementene, inkludert medlemsmøter. Vi fikk ikke stått med bøsser i matbutikkene i Brandbu, men valgte i stedet for å støtte den digitale innsamlingen Krafttak mot kreft. Foredraget med Einar Risvik på temaene skolemat, riktig mat og BYGG i samarbeid med Gran Bygdekvinnelag ble avlyst. Avlyst ble også et foredrag med Rigmor Aasrud på temaet: Hvor brenner det for bygdekvinnene framover. Hvor mener du at vi skal rette vårt engasjement?

Samarbeidsarrangementet Elvelangs Vigga ble avlyst og med det salget av potetsuppe nede i Røykenvika. De tre samlingene vi skulle hatt med på prosjektet: Tradisjonsmatskolen: Bærekraftig matkunnskap for barn og unge har vi utsatt til 2021.

Sydde smittevernfrakker for Gran kommune

Sammen med de lokale sanitetsforeningene og husflidslaget ble vi bedt av ordføreren i Gran om å bli med på sydugnad av smittevernfrakker til sykehjemmene. Flere av medlemmene stilte opp over flere dager til dugnad på Trivselshuset i Brua og til klipping av stoffdelene på Grinakervev. Totalt ble det sydd opp 486 frakker. Vi har mottatt 7.500 kroner i godtgjørelse til laget og Britt Bildengjerdingen representerte laget under en sammenkomst kommunen hadde på Gran Rådhus i mai.

Bergslia i krisetid

Det nye husstyret har hatt jevnlig kontakt og møter med Monica Nordli-Henriksen som driver av Bergslia, gjennom hele koronapandemi-perioden, pga. en stadig mer krevende situasjon for videre drift på Bergslia. Med intensjon om fortsatt drift, har husstyret valgt å ettergi husleie fra mars og ut 2020.

27. mai var det medlemsmøte med egen stol på stranda ved Nes kirke. Kirsten A. foredro om Landstads ulykkelige opplevelser hos rittmesteren på Nes. Serverte kaffe og kanelboller til de 15 frammøtte, som satte stor pris på endelig å treffes sosialt igjen. Vi storkoste oss i eftassola!

23.–28. juni var det jubelfestuke for 800-års feiringen av St. Petri – Tingelstad gamle kirke.

Vi har deltatt aktivt i feiringen av jubileet den lille kirken, med Inger S. Haug i jubileumskomiteen og Bitten Nesbakken i matkomiteen. Vi bidro først under åpningen 2. februar der det var kyndelsmesse i St. Petri med samling etterpå på folkemuseet. Der serverte vi kjøttbuljong med ristet brød til, noe som varmet godt på en kjølig kveld for de ca. 40 frammøtte. Vi bidro med servering ved flere arrangementer i løpet av festuka, og avsluttet med å lage til festmiddag i kommunehuset i Tingelstad, i samarbeid med Vestre Tingelstad Sanitetsforening.

25. juli stilte vi på stand på Bondens dag i Brandbu i regi av Brandbu handelsstand. Vi solgte sveler og serverte gratis saft.

18. august arrangerte vi «Tyttebærtur». Vi var åtte som samlet oss på verandaen på den trivelig hytta til Marta Marie Jørgensen oppe ved Blokkhus. Ettersom det var for tidlig på tyttebæra og for sent for blåbæra, fikk vi i stedet for et par timer i sola med kaffe og kringle, og litt informasjon om høsten. 20. september ble det pyntet til Høsttakkefest i Nes kirke med markens grøde. Bitten N. stilte på nytt som dommer under potetskrelle-konkurransen under Potetfestivalen i Gran.

I forbindelse med Potetfestivalen arrangeres det hadelandsmesterskap i potetskrelling. Vi sendte direkte, opptaket kan du se her.

23. september åpent møte med tekstilkunstneren Olaug Salthe på Glasslåven med god avstand mellom stolene. Olaug fortalte levende og engasjerende om prosessen rundt det å gjenskape Bildentekstilet med tradisjonelle materialer og metoder. Etterpå var det kaffe og kake for 20 påmeldte på Gjæstgiveriet.

Laget har mottatt støtte fra Sparebankstiftelsen Gran og kulturmidler fra kommunen. I tillegg har vi mottatt tilskudd til prosjektet; Tradisjonsmatskolen – bærekraftig matkunnskap (matkurs for barn). Loddsalgene vi har på møter og arrangementer gir oss gode inntekter.

I arbeidsåret har vi gitt pengestøtte til Brandbu skolekorps, Landsbyen Brandbu og Norges Bygdekvinnelags solidaritetsprosjekt for kvinnelige småbønder i Guatemala. Vi har investert i egenprodusert rollup, samt et partytelt i år. Nye flotte julesanghefter er designet og trykket av Eva Østen.

Nytt styre er konstituert med leder Inger Stensrud Haug, kasserer Brit Bildengjerdingen, sekretær/alt mulig med grafisk og FB Eva Østen, styremedlem Ingeborg Sæthre og 1. vara til styret Bodil Bech.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken