Det var i juni det ble kjent at Hadelandsbakeriet skulle stenge dørene etter 170 års drift. Grunnen var at eier Pål Haugsbakken ønsket å gå av med pensjon. Likevel var det en viss optimisme å spore da avisen Hadeland snakket med Pål Haugsbakken i september, samme dagen som bakeriet stengte.

Nå er det igjen full aktivitet i Hadelandsbakeriets lokaler i Gran. De nye eierne holder på for fullt for å bli ferdige med renovering av lokalet før jul. Trioen består av Karolina Weisbrodt (40), Adam Sjøberg (50) og Artur Kabat (40), og alle tre kommer opprinnelig fra Polen.

Tre mennesker, én drøm

– Jeg har tenkt på å starte for meg selv i mange år. Vi tre har en felles drøm og da vi fikk høre om bakeriet begynte vi å sjekke ut mulighetene. Jeg tror dette er skjebnen, forteller Karolina. Hun har bodd i Norge i 16 år sammen med Artur.

Samboerne Karolina og Artur har brukt de siste to årene på å reise, både i Amerika og i Norge. Da koronapandemien stengte grensene var ikke Karolina helt sikker på hva hun ønsket å gjøre videre. Hun har mange år bak seg som driftsleder i kantine, og kjenner godt til hvilke regler som gjelder for å drive med mat.

Det var Adam som ble tipset om bakeriet på Hadeland som skulle legges ned, og da begynte drømmen å vokse.

De tok kontakt med Pål Haugsbakken, og de merket raskt at de hadde en god tone. Med ett var de bakerieiere.

Ønsker å ta inn noe nytt

– Da vi kom til Gran første gangen ble jeg helt betatt. Jeg er selv fra landsbygda i Polen og vi er ikke i tvil om at vi ønsker å flytte hit, sier hun.

Hun og Artur bor nå i Oslo, mens Adam bor på Jessheim. Karolina forteller at hun og samboeren ser etter et sted å bo på Hadeland, både fordi de ønsker kortere reiseveg og fordi de ønsker å flytte ut av byen.

Sammen skal trioen sørge for å holde de gamle tradisjonene i hevd, men samtidig ønsker de å tilby noe nytt.

– Adam er baker og har mange års erfaring fra Polen. Etter at han kom til Norge har han ikke fått jobbe som baker, men hele tiden har han ønsket å gå tilbake til sitt gamle yrke. Dette er vår sjanse til å skape en drøm, forteller Karolina.

Adam vil derfor ha hovedansvaret for bakingen. Han vil ta med noen av sine spesialiteter fra Polen til Hadeland, men det vil fremdeles bli norske bakervarer å finne i disken.

– Vi ønsker å tilby de tradisjonelle norske bakervarene, samtidig ønsker vi å få inn polske bakervarer på menyen. Det blir varer som folk ikke har smakt før, og vi håper at det blir satt pris på. Alt skal bakes her på Gran og av rene råvarer. Vi skal ikke bruke noe halvfabrikat, sier Karolina.

Brød skal bakes i store kvantum og trioen lover saftige brød laget av lokale råvarer.

– Vi er opptatt av å levere gode og næringsrike produkter, så alt skal lages fra bunn av, sier hun.

Beholder navnet

– Hvorfor har dere valgt å beholde navnet?

– Hadelandsbakeriet er et godt navn med mye historie. Vi ser ingen grunn til å endre det.

Selv om mye blir som før begynner lokalet å få seg et ansiktsløft. De nye eierne satser på åpne og lyse lokaler, og nyvinningen blir en egen pizzaovn. Her skal det lages italiensk pizza.

– Vi skal ha en åpen løsning, der gjestene vil kunne følge med på bakingen med en ny bakerdisk ute i lokalet. Pizzaovnen vil også være synlig for kundene. Vi har mange andre planer som blant annet workshops, men det må vi vente litt med, sier Karolina og smiler.

Med utvidet åpningstid, lunsjtilbud til bedrifter og god mat håper de at både nye og gamle kunder i alle aldre vil komme når de åpner dørene. Med en lekekrok for barn håper de å appellere til småbarnsfamilien.

– Målet er å skape et sted der folk vil komme for å kose seg.

Satser på åpning før jul

– Når åpner dere dørene?

– Vi jobber på spreng og håper på at vi kan åpne andre uken i desember. Eksakt dato har vi ikke enda, men vi gleder oss enormt. Jeg ser virkelig fram til å bli kjent med kundene.

Bestilling av kaker åpner tidligere. Dette kan du gjøre allerede fra første desember, og Karolina lover at kundene kan bestille de tradisjonelle kakene de har gjort tidligere.

– Hva med butikken på Jaren?

– Vi har forstått at innbyggerne er svært glad i butikken på Jaren, så den vil bestå. Vi trenger bare å ansette en person til, meddeler Karolina.