Roa: En 14-åring fra Palestina spilte søndag for Lunner FK, og det ble litt av en drømmedebut. Han scoret ett av målene da Lillehammers 13-årslag ble slått 3–2 på bortebane.

– Han startet kampen og satte kontrollert inn 2–1 etter å ha blitt spilt fint gjennom. Bortsett fra fem minutter på benken etter å ha fått gult kort, spilte han hele kampen, forteller trener Lars Jordheim.

Treneren mener 14-åringen er en offensiv forsterkning for laget, selv om kommunikasjonen foreløpig er en utfordring.

– Han snakker verken engelsk eller norsk ennå, og han var nok litt nervøs søndag. Det så i hvert fall sånn ut i starten. Men han har god teknikk og spilleforståelse, sier Jordheim.

Kontakt med regjeringen

Grunnen til at vi anonymiserer 14-åringen, er at vergen ikke ønsker å ha guttens navn eller ansikt i avisa.

Bjørn Haugen Morstad i Lunner Høyre har selv en sønn på dette laget, og han tok kontakt med regjeringen for å høre om det gikk an å gjøre noe med fotballforbundets regelverk – som gjorde det vanskelig for enslige, mindreårige asylsøkere å få spilletillatelse.

– Fem av de seks kravpunktene er helt greie. Men det siste innebar at forbundet måtte ha Utlendingsdirektoratets offisielle vedtak om midlertidig oppholdstillatelse. Men disse guttene har jo ikke noe vedtak. De sitter på et mottak og venter på det, og det er helt urimelig at de ikke får spille kamper når de først er med og trener, sier Morstad.

– Verdt å bruke tid

Men etter hans initiativ var kulturminister Thorhild Widvey i møte med fotballforbundet, reglene ble lempet på og unge asylsøkere kan få spillerlisens på kort tid.

– Det er når du får sånne beskjeder, det virkelig er verdt å bruke tid på politikken. Da er det mening i det hele. Dette er en fantastisk gladsak. Noe som var vanskelig, har blitt enkelt og greit. Idrett er en fin integreringsarena, og Lunner FK gjør en kjempejobb, mener Morstad.

Den palestinske 14-åringen kom til Norge og Lunner i slutten av juli, og har trent med laget omtrent fra første dag.

– At han nå kan være med fullt og helt, er veldig viktig i forhold til integreringa. Det blir ikke det samme bare å trene, sier trener Lars Jordheim.

Leder ved Hadelandsvegen omsorgssenter på Roa, der 14-åringen bor, mener også at regelendringen er veldig viktig.

– Ungdommene blir integrert på et mye høyere nivå, de blir tatt på alvor og får være med på lik linje med andre. Dette er positivt på alle måter, sier Ulf O. Rogneby.