Lunner: Afghaneren var en av de første som kom til mottaket på Lunby i november 2013. Han fikk midlertidig oppholdstillatelse fram til han fylte 18, noe han gjorde i august.

Både asylsøknaden og anken ble avslått, og onsdag ettermiddag satte Najib seg på flyet på Gardermoen. Noen timer senere var han framme i hjembyen Kabul.

– Fin tid på Hadeland

– Jeg både gruer og gleder meg. Jeg ser fram til å møte familien min igjen. Jeg har ikke sett dem på over to år. Men det er trist å forlate Norge, selv om jeg ikke vil bo her ulovlig. Jeg har trivdes veldig godt her, og hadde en kjempefin tid på Hadeland, forteller 18-åringen på imponerende god norsk.

Han ble flyttet til et mottak i Spydeberg i mars, for å forberede seg på såkalt frivillig retur. Det innebærer assistanse og støtte til hjemreisen, samt noe oppfølging i hjemlandet.

Og Najib har planene klare.

Målet er å bli president

– Jeg skal studere, finne en jobb og drive med idrett. Jeg vil studere engelsk ved universitetet i Kabul, og ha en jobb ved siden. Gjerne som lærer, kanskje norsklærer? Eller i en norsk, frivillig organisasjon i Afghanistan. For eksempel Røde Kors eller Kirkens Nødhjelp, sier han.

Tirsdag var han på besøk på Lunby for å ta farvel med ansatte og beboere. Eller «på gjensyn». For dette trenger slett ikke være det siste vi ser til Najib.

– Jeg har lyst til å komme tilbake til Norge for å studere politikk. Kanskje om tre-fire år? Jeg ønsker å forandre verden, gjøre noe for landet mitt og kjempe for at alle skal få det bedre. Drømmen er å bli president, og jeg er sikker på at det er mulig.

– Var som en far for meg

Najib er takknemlig for all hjelp han har fått i Norge. Med språket og lekser, fotball og friidrett. Han har blant annet en tredjeplass i sin klasse i Viggaløpet, og han løp på Brandbu IFs lag i eliteklassen i Holmenkollstafetten i fjor.

– BIF-trener Odd Hovi var som en far for meg. Han lærte meg mye og hjalp meg med mye. Jeg trente også med juniorlaget i Lunner Fotballklubb i et år. Dsesuten hadde jeg det veldig fint på voksenopplæringa, og en kjempesnill lærer i Halvard Klevmark.

– Brobygger på mottaket

De ansatte på Lunby skryter også av en helt spesiell gutt.

– Najib har vært dypt savnet siden han ble flyttet til Spydeberg. Heldigvis har han vært her på besøk flere ganger, men nå er det slutt. Najib er ressurssterk, lærte seg norsk i rekordfart og var en brobygger i miljøet på mottaket. Han er også mentalt sterk, noe han viste da han fikk avslag. Da imponerte han veldig, gjorde det beste ut av det og så muligheter i stedet for problemer. Najib er et forbilde som vi er stolte av. Vi tror han vil nå langt, sier mottaksleder Hanne Helgeland.