Tusenvis krasjet og grunnstøtte med båtene sine i sommer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det fine været har bidratt til en hektisk båtsommer. Hos forsikringsselskapene merker de en kraftig økning i antall båtførere som kjører på skjær eller krasjer.

DEL

– Den første tiden med pent vær i vår startet rolig, men så eksploderte det, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige i en pressemelding.

I perioden april til juli har selskapet mottatt over 1.100 meldinger om grunnstøtinger og kollisjoner – 50 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Også hos Frende forsikring merker de omtrent samme økning.

– Antall båtskader i sommer ligger rundt 50 prosent høyere enn normalen. Mange kjører bare på, fordi det er mer vann enn land på sjøen. Vi ser stadig flere grunnstøtinger med skader på propeller og undervannshus, sier fagsjef for båt, Edmond Wold Gaulen, i selskapet.

– 5000 skader

Basert på sine egne tall har Gjensidige beregnet at det samlede antallet båtskader for hele bransjen trolig ligger på rundt 5000.

– Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Da nytter det ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Han sier at en av de større skadene de har vært borti i sommer, er en cabincruiser som gikk på grunn og fikk skader på motor og skrog. Skaden ble taksert til 800.000 kroner.

Ofte skjer ulykkene ved at båtførere kjører inn i skjær som ikke står oppført på gamle sjøkart. Derfor oppfordres folk til å oppdatere kartene sine.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene drøyt 468 millioner kroner i erstatning etter 9.835 skader, viser tall fra Finans Norge. Det gir en snittpris per skade på nesten 50.000 kroner.

Svært mye trafikk

I forrige uke kunne Redningsselskapet fortelle at de så langt i år hadde rykket ut på 442 flere oppdrag enn i fjor. Skipsfører Pål Abrahmsen forteller at han ikke kan huske å ha sett flere båter ute i Indre Oslofjord.

– Med så mange uker sammenhengende med pent vær har vi sett en aktivitet som aldri før, med ekstremt mye båter. Selvfølgelig kommer det også hendelser deretter, sier han.

Flere av oppdragene har vært i forbindelse med drukningsulykker, som det har vært uvanlig mange av så langt i år. I løpet av årets seks første måneder omkom 52 personer som følge av drukning, mot 38 i samme periode i fjor.

Artikkeltags