Gå til sidens hovedinnhold

Ber om 18 millioner til etterforskningen

Artikkelen er over 1 år gammel

Øst politidistrikt har bedt om 18 millioner kroner fra Politidirektoratet for å finansiere videre etterforskning av forsvinningsmysteriet i Lørenskog.

Det melder TV 2.

Søknaden ble sendt 28. mars i år.

«Det er fortsatt bistand fra Kripos, Økokrim og de nasjonale bistandsressursene i saken. Saken etterforskes både nasjonalt og internasjonalt», skriver politidistriktet i en sladdet søknad som TV 2 har fått innsyn i.

Merkostnader

Romerikes Blad har tidligere omtalt Øst politidistrikts søknad til Politidirektoratet om ytterligere midler til den omfattende etterforskningen, uten at politiet har ønsket å kommentere hvor mye de har bedt om.

I søknaden TV 2 har fått tilgang til, kommer det fram at Øst politidistrikts egne tall viser en merkostnad på mer enn 9,2 millioner kroner fram til 12. mars 2019.

«Sakens omfang har skapt betydelige utfordringer for den øvrige straffesaksbehandlingen. Vi har i stor grad greid å skjerme ressurser til etterforskning av vold og sedelighetssaker. Styringen av ressurser har imidlertid fått negative konsekvenser for øvrig etterforskning», skriver politimester Jon Steven Hasseldal i søknaden.

Derfor omtaler Hadeland bortføringssaken

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen og Tom Hagen bodde i Ringstad i Gran kommune i flere år. De flyttet fra Hadeland tidlig på 80-tallet.

Tom Hagen er oppvokst på Jaren og har fortsatt stor familie i vårt distrikt.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er opprinnelig fra Gjøvik.

 

Fortsatt savnet

Den enorme etterforskningen har pågått med full styrke siden 31. oktober 2018 – dagen da Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra hennes og ektemannen Tom Hagens enebolig i Sloraveien på Fjellhamar.

Politiets hovedhypotese har hele tiden vært at 69-åringen ble bortført mot sin vilje.

I begynnelsen av mai opplyste politiet at det fortsatt ikke har kommet noe livsbevis fra trebarnsmoren. Det siste livstegnet fra den savnede kvinnen er en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokka 09.14 om morgenen den 31. oktober i fjor.

Dette tidsaspektet bekymrer politiet mer og mer.

– Vi har tidligere sagt at det er grunn til å betvile at hun fortsatt er i live. Politiet er ytterligere bekymret og finner det mindre sannsynlig at hun er i live, men har ingen holdepunkter for at hun er død, sa politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske, til RB 1.mai.

I etterkant av forsvinningen har det vært sporadisk kontakt med det politiet omtaler som en antatt motpart. Sist politiet opplyste om kontakt med den antatte motparten, var på en pressekonferanse 11. februar. Siden har det vært helt stille fra den eller de som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen.

DETTE ER SAKEN:

  • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, men heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.
  • Det er fremmet krav om løsepenger i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever 9 millioner euro i monero, en kryptovaluta det skal være svært vanskelig å spore.
  • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet har så langt fått inn over 1.400 tips i saken.
  • Et videoopptak som viser to personer som opptrer mistenkelig utenfor Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober, ble i januar offentliggjort av politiet. Til tross for mange tips om hvem de to kan være, er de fortsatt ikke identifisert.
  • På en pressekonferanse 11. februar ble det kjent at det har vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Dette skal også være siste gangen det har vært kontakt mellom partene.