Noen av mine kjæreste juleminner fra barndommen er av å sitte trygt på mamma eller pappas fang, mens julefortellinger ble lest høyt. På bordet sto det alltid pepperkaker, kakao eller klementiner, mens røkelsesstativet brant i vinduskarmen. Vi hadde bare én sliten nedarva julebok, så de samme fortellingene ble lest år etter år.

Ingen gleder seg til jul

Fortellingene jeg husker spesielt godt er Teskjekjerringa på julehandel, Den lille piken med svovelstikkene og Den vesle bygda som glemte at det var jul. Tjuefem år seinere videreføres tradisjonen til mine egne barn, som nå får høre de samme fortellingene. Og ikke minst gledes vi av alle de nye julebøkene som blir utgitt hvert år.

Årets mest sjarmerende julefortellingen er Heldiggrisen av forfatter og illustratør Monia Nilsen. Nilsen tar oss med til en liten landsby ved havet, der innbyggerne er så fattige og sultne at ingen av dem gleder seg til jul. Presten i landsbyen får en genial idé som kan redde jula. Hvis alle skraper sammen de siste grunkene i sparebøssa si, kan de spleise på en gris som kan slaktes til jul. Landsbyboerne starter straks juleforberedelsene med lyst og iver, forventningsfulle til at presten skal komme hjem med den største purka. Men grunkene holder bare til å kjøpe en bitte liten grisunge.

Hjertevarmt

Heldiggrisen er en morsom og hjertevarm fortelling som vil begeistre både liten og stor. Språket er enkelt og illustrasjonene vakre. Nilsen tar med elementer vi kjenner fra de kjente og kjære julefortellingene, men gir oss en moderne vri. Heldiggrisen byr nemlig også på massevis av humor og spenning. Jeg spår at dette blir en moderne juleklassiker som vil sjarmere leserne i senk, jul etter jul. Og hvis du lurer på om grisen ender på slakterbenken, ja da må du nesten lese fortellingen ferdig.

Heldiggrisen og andre julebøker kan du låne på ditt nærmeste bibliotek. På Jevnaker folkebibliotek tilbyr vi også adventskalendere med 24 bøker pakket i et fint julenett. Så kan familien nyte en hyggelig lesestund og kvalitetstid sammen, hver dag fram mot jul.