Flere forfattere har gjennom hundrevis av tekster skrevet om forholdet mellom foreldre og barn i samtidslitteraturen, også de med katastrofale utfall. Smadra er en slik roman som presenterer den ubehagelige sannheten til mange barn og ungdom som har opplevd vold i nære relasjoner.

I Smadra møte vi Oda, en helt vanlig ungdomsskoleelev som fungerer utmerket på skolen både faglig og sosialt. Hun virker tilsynelatende fornøyd med livet bortsett fra det at hun har dårlig balanse. Hun faller og slår seg nesten ukentlig. Hun har ofte vondt i kroppen og synlig blåmerker. Når de voksne spør, så svarer hun at hun faller når hun er ut og sykle. Bestevennen Milad lurer også på hvorfor og melder seg som frivillig til å lære henne å sykle ordentlig. Men sannheten er at det er noe forferdelig vondt som skjer hjemme, mellom Oda og moren. Når moren hennes blir sint så svartne det for henne, og hun slår ukontrollert. Men Oda forstår ikke hvorfor. For de hadde det så fint før. Kanskje faren hennes også ser det Oda ser?

Smadra er en lettlest ungdomsroman som handler om vold. Boken er skrevet på nynorsk med få ord, noe som gjorde det enkelt å leve seg i. Forfatteren gjorde en veldig god jobb med å formidle det komplekse forholdet mellom foreldre og barn. Stemmingen er nervepirrende hver gang Oda er alene med moren, fordi humøret hennes kan endre seg når som helst. Oda lurer hvorfor moren hennes har blitt sånn mot henne, noe som oppklares gradvis i boka. Det var allikevel hjerteskjærende å leve seg inn i hvor vondt hun hadde det, og hvordan tankene hennes veksle mellom og være på vakt for mors eksplosiv atferd, og å leve et normalt liv. Smadra er en sterk ungdomsroman om et alvorlig tema skrever på få sider med et poetisk språk. Den viser hvordan vold i nære relasjoner ødelager familiedynamikken og hvor vanskelig det er for barn og unge å si fra om de har opplevd noe vondt. En leseverdig ungdomsroman.