Malin Hellebøs debutbok «Dyras beste sjekketriks» er en fantastisk faktabok om hvordan ulike dyr går fram for å kapre seg en partner, eller flere partnere. Vi får også et innblikk i hvordan paringen foregår og hvordan de ulike artene blir født. Teksten sammen med de humoristiske tegningene til Camilla Kuhn gjør boken veldig spennende og morsom å lese. I boka kan du se at de ulike artene er ganske så forskjellige, både i hvor de lever – være seg i vannet eller på land, kalde eller varme land og hvordan de går fram for å skaffe seg en make.
Når du leser boken vil du erfare at noen arter er ganske like oss mennesker, mens andre arter har en måte å gjøre ting på som er helt utenkelig for oss mennesker. Vær forberedt på å bli flau, lattermild og kanskje litt kvalm.
Visste du at i strutseverden så legger alle hønene eggene i samme grop? Og selv om alle eggene for oss mennesker kan se helt like ut så har strutsedamene full kontroll på hvilke egg som tilhører hvem.
Og visste du at ett av sjekketriksene til hannhjorten er å grave seg en grop, tisse i den og rulle seg rundt i sitt eget tiss? Lukten i kombinasjon med de spektakulære gevirene gir så visst oppmerksomhet blant damene.
Noe som kanskje ikke er så overraskende er at Gibbonapene holder seg til en make i gangen, slik som menneskene (i alle fall de fleste menneskene), men det hender seg også at Gibbonapene skiller lag og starter nytt forhold med en annen ape. De holder seg til en partner i gangen.
Noen arter har også homofile par – det vil si at partene er av samme kjønn, to damer som er sammen eller to menn som er sammen. Disse parene har ingen muligheter for å bli gravide sammen, men det hender seg at de adopterer egg eller kyllinger sammen, på den måten kan de bli foreldre.
«Dyras beste sjekketriks» er beregnet på barn/ungdom i alderen 9–12 år, men egner seg like godt for alle aldre.