Forfatteren sa til pressen at det hun lurte på var «Hvor er fuglene egentlig når vi ikke ser og hører dem? Hvordan finner de bitte små fuglehjernene tilbake til den samme fuglekassa år etter år?

Dette ble min vei inn i fugleverdenen og jeg håper boka vil være et krasjkurs for leseren.»

LES OGSÅ: Bibliotekaren anbefaler: Uhyggelig pageturner

De fleste av oss har jo et noen slags forhold til fugler. Men for mange stopper detaljkunnskapen opp ved at vi vet hva en kråke og måse er, og kanskje en syngende svarttrost om våren.

Vil vite mer

Forfatteren Brit Bildøen visste nok i utgangspunktet litt mer, fordi hun hadde en far som i barndommen ytterst i Romsdalen tok henne med ut i naturen og fortalte henne litt mer om forskjellen på stormåke og hettemåke. Men så, for ikke så veldig lenge siden, bestemmer Bildøen seg for å lære mer om fuglene, ikke minst for å se om de igjen kan lære henne mer om forandringer i naturen.

Hun går systematisk til verks. Snakker med venner og bekjente som kan mye om fugler, og reiser på «fuglekikker-turer» til Middelhavet. Hun vil vite forskjellen på enkelt- og dobbeltbekkasin, og hva som er forskjellen på sangen til en rørsanger og myrsanger. I boken «Over land og hav» tar Brit Bildøen oss med på denne «dannelsesreisen», og for meg, som er bare middels fugleinteressert, er boken en fin inspirasjonskilde til å gjenoppfriske, og skaffe meg ny kunnskap om naturen. Hele tiden er også forfatterens far der, før han forsvinner inn i demensen og til slutt dør, mens fuglene på øyen Gossen utenfor sykehjemmet, lever videre.

«I Middelhavet anslås det at 25 millioner fugler blir drept ulovlig hvert år. I Afrika blir altså fortsatt fugler forgiftet. Antallet døde fugler stiger til titalls millioner», sier lederen for Finlands Birdlife Aki Arkiomaa til Finsk radio. Brit Bildøen skriver at «med slike tal er det nesten rart at det kan komme fuglar heim til oss her oppe i nord i det hele tatt.»

«Over hav og land» er vakkert illustrert av Per Ragnar Møkleby.

Bibliotekaren anbefaler: Det vi skjuler

Bibliotekaren anbefaler: Stort av Mytting