Å ha en mamma, og være mamma, og være mamma til en som blir mamma. Liv og død, mor og datter, graviditet og fødsel. Hendelser og følelser flettes inn i hverandre. Boka Halvparten deg, halvparten meg, er Line sin dagbok om livet, og livet som mamma i sær.

Handlingen starter i 2030. Vanlige trivielle ting. Spor etter ungene overalt. Oppvask på kjøkkenbenken, vannsøl på badet, familiefrokost. 4 døtre. To bor hjemme, to har flyttet ut.
Men noen er veldig spesielt, for mammaen til Line ligger for døden. Det innebærer tunge dager, nattevåk og lite søvn, planlegging med søsknene sine om hvem som gjør hva, mye tid til å tenke og grunne på minner, omsorg for barna som mister en mormor… Tanken på at sånne ting skjer hele tiden verden rundt…….. Livet og døden hånd i hånd.
Hverdagslig og uten dramatikk skriver Thelle om døden, og om livet. Jeg tenker mange ganger mens jeg leser at, sånn er det! Det er sånn livet er.
Så går vi bakover i tid, først til 2022 og så 2018.

Mammaen til Line har vært glemsk i lengre tid før hun dør og et kapittel (2022) går ut på å tenke over hva moren egentlig husker…
Husker hun da hunden deres døde? Husker hun den gang hun måtte hente Line da hun ikke turte ligge over allikevel og de gikk hjem sammen, på natta i regnvær? Husker hun Line?

Ingeborg, som er barn nummer 4, blir født en svært varm sommer, i 2018. Line sliter veldig med å holde ut varmen og dens slitsomme påvirkning på en gravid og sliten kropp.

«Jeg er så drittlei. Aldri mer skal jeg være gravid. Alt er tungt. Bena. Og det er så varmt. Denne sommeren. Hva er det som skjer? Nye 30 grader.. Jeg klarer ikke mer.» (Thelle, 2019, s. 70)

Følelsene skifter. Endres seg med dagens form som gravid…….For kjærligheten til familien, er gjennomgående i hele boka. Kjærligheten som man plutselig kan kjenne så sterkt, midt oppi hverdagslivet:

«Det er så fint. Å sitte her og spise frokost, drikke melk og appelsinjuice, kanskje en liten kopp kaffe, prate om dagen som kommer, tre glade jenter rundt bordet i lette sommerklær, og så Tore, litt mer morgentrøtt kanskje, men like fullt glad. Å se dem, disse menneskene som er mine, ansiktene deres.» (Thelle, 2019, s.62).

Ellen Marie Thelle vant Ungdommens kritikerpris i 2019, med Bernard banker på, om to pensjonister som forelsker seg. I Halvparten meg, halvparten deg skriver hun poetisk, gjenkjennbart og rørende om livet og døden.
Denne lille boka på bare 111 sider, var utrolig fin! Og jeg anbefaler den på det varmeste. Vær forberedt på følelser som settes i sving. Jeg innrømmer at tårene rant innimellom mens jeg leste den.