Sist lørdag fylte Tor Åge Bringsværd 80 år. Anarkisten (kritisk til alle autoriteter) og fabulisten har vært uhyre produktiv gjennom årene – i alle sjangere. Ikke minst har han skrevet over 100 billedbøker, illustrert av Thore Hansen («Ruffen»-serien), Lise Aisato («Tambar»-serien), Anne G. Holt («Karsten og Petra»-serien) m.fl. Som oversetter og som redaktør av antologier har han fremmet fantastisk litteratur (science fiction, spekulativ litteratur etc.) fra hele verden, ofte sammen med nå avdøde Jon Bing. Han kaller det fabelprosa. Fra alle verdenshjørner har han formidlet oss eventyr, legender og myter.
Tor Åge Bringsværd skriver verken for voksne eller barn, han skriver for mennesker. Jeg har lest bøkene hans siden tenårene – «Bløtkakemannen og Apachepikene», «Karavane», «Syvsoverskens dystre frokost», «Den som har begge beina på jorda står stille» osv., de betyr stadig mye for meg.
Jeg liker å se på hans forfatterskap som usedvanlig klokt. Dermed er han også utrolig sitatvennlig: «Tull og tøys er viktig! Før en aha-opplevelse, går det ofte en ha-ha-opplevelse».

Han har sine kjepphester. «En god bok er som en trampoline for fantasien. Den gir tanken noe å hoppe og sprette på». Det handler om fantasi og innlevelsesevne – et ord sier mer enn tusen bilder. Utbytte av lesning krever fantasi, lesetrening og sammenligning. Smak og behag kan absolutt diskuteres! Vær nysgjerrig, prøv noe nytt, vær i bevegelse! Kunst og kultur er hjertets sunne galskap! Oppsøk kultur-, kunst- og idéhistorien! Man blir kanskje ikke bedre mennesker, men mindre skråsikre og endimensjonale. Vårt senkapitalistiske samfunn er preget av lønnsomhet, effektivisering og standardisering. Det blir neppe et hyggeligere sted av den grunn.

Norsk litteratur er ofte opptatt av banaliteter og forførende og tilslørende sosialrealistiske virkemidler – merkelapper for å tilfredsstille norske forventninger. «Han eide ikke fantasi. Derfor måtte han nøye seg med å skildre alt slik han så det».

Opprinnelig var dette tenkt som en omtale av romanen «Barndommens Måne» – første bok i den 5-bindsserien «Gobi». (Slik ble det ikke). Henlagt til 1200-tallets Europa, Midtøsten og Mongolia handler serien om utenforskap og hvordan vi aller helst møter andre kulturer med skepsis, stereotypier, frykt og avvising. Evig aktuell siden det virker som verden ikke går framover, men i sirkel. Et mesterverk.

I 2019 utgis «Hypp» – myter, legender og eventyr om hesten fra hele verden, «Mens jeg har dere her» – om å bli gammel (det er noe dritt) samt en ny «Karsten og Petra»-bok. Oh yeah!