Jo Nesbø’s rykende ferske krim er uten Harry Hole. Men fortvil ikke av den grunn, Nesbø er i topp form! «Kongeriket» er en frittstående bok og en skikkelig «højdare», som jeg umiddelbart likestiller med «Sønnen» fra 2014. Min Nesbø-favoritt, sett bort fra Harry Hole-serien.

Vi er i bygda Os. Ikke i Østerdalen, men omtrent 2 timer fra Notodden visst. På et småbruk opp mot fjellet bor ungkaren Roy. Han driver bensinstasjonen i bygda, da lillebroren Carl kommer hjem fra USA med kjæresten Shannon. De tar inn på gården, og Carl har store planer. «Os spa- og høyfjellshotell» skal realiseres med nesten hele bygdas innbyggere som investorer.

Brødrene er sterkt knyttet til hverandre. Begge foreldrene omkom da bilen kjørte utfor stupet ved Geitesvingen. Båndene mellom brødrene blir satt atskillig på prøve utover i boken.

Nesbø skriver fabelaktig. Dialoger og beskrivelser er SÅ gode. Hardkokte og med snert. Som Simone på Norli delte med meg: frisør Grete Smitts mindre fordelaktige utseende blir over en hel side livaktig forklart. I et slagsmål med blikkenslager Anton Moe rekker Roy å tenke «mulig han hadde vært årets blikkenslager i 2017, men nå bomma han».

Dramaturgien er ikke dårligere. I et kort kapittel byttes rollene genialt om. Den litt sleipe bilforhandleren Willumsen har avslørt Roy og fått overtaket- en stakket stund. En kompromissløs Roy vender det ganske så snart tilbake til deuce.

Kjærlighet, skam, skjulte hemmeligheter og familiebånd. Hvor mye vil vi ofre FOR familien vår? Samtidig- i verste fall gjøre MOT slekta vår?

Det blir litt vemodig og sårt ved bokas avslutning. Ikke fordi den var over, men på grunn av sympatien for Roy og de valg han måtte ta. Den samme følelsen jeg kjenner igjen for Sonny fra tidligere nevnte «Sønnen».

Men uansett: Roy- det er herlig gitar på albumet til J.J. Cale!

Jeg er bare nødt til å sammenligne Nesbø med min favoritt blant amerikanske krimforfattere. John Hart fra North Carolina gjør også spenning til stor litteratur gjennom skildring av dypet i sårede menneskesinn.

Det ser ut til å bli en storartet høst med masse krim-nyheter. Av store norske er Karin Fossum og Jo Nesbø allerede ute av gropa. God bokhøst!