Å få møte igjen et høyt elsket kjæledyr er en fantasi som jeg tror både barn og voksne kan relatere seg til. Handlingen i Tone Almhjells magiske bøker Vindeltorn (2013) og Maretorn (2016) foregår i en parallell verden hvor dyr som en gang har elsket et menneskebarn kommer når de dør. Noen barn blir kalt til denne verdenen for å hjelpe til når farer truer. I Vindeltorn finner 11 år gamle Lin Rosenquist en mystisk nøkkel. Den åpner porten til Sylver, dette magiske landet hvor hun blir gjenforent med sin elskede Rufus.

Uforklarlige hendelser

Maretorn er en frittstående oppfølger til Vindeltorn og forteller historien til Lins beste venn Niklas Sommerhjell. Maretorn har en enda mørkere tone enn Vindeltorn. Niklas har opplevd vonde ting i livet sitt som preger både han, bestemoren og onkelen, som han bor sammen med. Han er plaget av mareritt, og det begynner å skje uforklarlige og skumle ting i den lille bygda der han bor.

Uten å røpe for mye så kan jeg si at vi møter snakkende dyr og mystiske skapninger, magi og ondskap. Bøkene gir meg litt den samme følelsen som Narnia-bøkene av Clive S. Lewis. Hvis jeg skal oppsummere tematikken i bøkene så handler de om savn og sorg, vennskap og mot. Jeg leste Vindeltorn for ungene etter at katten vår døde. I tillegg til at de syntes det var ei veldig spennende bok, fungerte den som en trøst i savnet etter en høyt elsket pus.

For alle som liker spenning og fantasy

Disse bøkene passer perfekt for dyreelskere i alle aldre som er glad i spenning og fantasy. De kan leses selv fra cirka 9–10 år. De er også gode som høytlesningsbøker for enda yngre barn som tåler at det blir skummelt og dramatisk til tider.

Noe av det jeg liker så godt med å lese barne- og ungdomslitteratur som dette er at det tar barn på alvor, og at man får barnets perspektiv. Som voksen kan det være en vekker, og noen ganger vondt å lese når Lin eller Niklas føler seg misforstått av de voksne rundt dem. Og det er jo det som er så fantastisk med litteratur, at man får mulighet til å leve seg inn i personer som er helt ulik en selv.