Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotekaren anbefaler: Mia Kankimäki: Kvinnene jeg tenker på om natten

Mia Kankimäkis siste bok er en blanding av skjønnlitteratur og sakprosa. Forfatter Kankimäki er en enslig kvinne i førtiårene som har sagt opp en trygg jobb i et forlag og startet som forfatter. Burde hun likevel ha stiftet familie og holdt fast ved en trygg jobb? Kankimäki skriver om kvinner som også har tatt eksepsjonelle valg: overgitt seg til kunst eller reist verden rundt, og dette er kvinner helt fra 1500-tallet og utover. Det som forener disse kvinnene er et brennende engasjement og et ønske om å gjøre noe med sitt konvensjonelle og fastlåste liv. Kankimäki lurer på hvor disse kvinnene har fått styrke til å ta de dristige valgene de har tatt. Det er disse kvinnene hun tenker på om natten.

Boken består av tre deler: Afrika, Oppdagelsesreisende og Kunstnere. I den første delen reiser Mia til Afrika for å møte forfatteren Karen Blixen (1885-1962).

Isabella Bird (1831–1904) led av depresjon, ryggproblemer og søvnløshet, en tilstand som legen sa kunne heles i et marint klima. Dette ble en akseptabel grunn for Ida å forlate hjemmet og å bli en oppdagelsesreisende. Hun reiste verden rundt i mer enn tretti år og skrev om sine reiser i så vel i aviser og i bøker. «Reis selv om du er syk. Reis spesielt hvis du er deprimert, frustrert eller lei av livet.»

Ida Pfeiffer (1797–1858) giftet seg motvillig, oppdro sine barn, og begynte først seinere i livet å realisere sin barndomsdrøm om å reise til fremmede land og kulturer. Hun var fattig, men tjente reisepenger ved å skrive bøker, som deretter ble oversatt til flere språk. «Hvis du vil reise, reis. Det har ikke noe å si om du ikke har penger. Tigg om du så må.»

Den tredje delen av boka er viet kvinnelige, italienske kunstnere som levde på 1500-tallet, blant annet Lavinia Fontana (1552–1614) og Sofonisba Anguissola (1532-1625). Lavinia kombinerte arbeid og familieliv og forsørget sine 11-barn og mannen med å selge sine malerier. «Arbeid jævla hardt. Hvis du vil ha en flott karriere, gjør det.»

Hvordan har verden klart å glemme disse modige kvinnene?

Oversatt av: Morten Abildsnes

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.