Høsten er årstida for å ta fram Tove Janssons nydelige bok Pappaen og havet. Hun skildrer naturkrefter og vær sånn at man kan føle høststormene rase, bølgene bruse og kjenne lukta av hav og tang. Bøkene om mummitrollet er mest kjent som barnebøker, men dette er bøker for lekne folk i alle aldre. Tove Jansson har selv framhevet Pappaen og havet som en roman som er like mye for voksne som for barn. Boka er dedikert Til en pappa, og er et kjærlig portrett av en pappa med sine styrker og svakheter.

Mummifamilien er en sammensveiset og harmonisk familie, men i denne boka slår familieidyllen sprekker. Pappaen og havet åpner med at Mummipappa føler seg til overs: «En ubestemt ettermiddag i slutten av august gikk en pappa rundt i hagen sin og kjente seg overflødig. Han visste ikke hvor han skulle gjøre av seg, for alt som var å gjøre, var allerede gjort eller så var det en annen som holdt på med det.»

Mammaen skjønner at pappaen strever, og familien bryter opp fra Mummidalen og setter kursen for ei øy langt ute i havet. Her skal de bo, og pappaen skal ta vare på familien sin. Han er opprømt og full av pågangsmot, men livet på øya blir ikke helt som noen av dem har forestilt seg.

Når de kommer til øya finner ikke pappaen nøkkelen til fyret. Nøkkelen dukker opp, men når de endelig kommer seg inn får ikke pappaen til å tenne lyset i fyret. Og når de setter garn blir de fulle av tang. Ingen fisk. Øya føles fiendtlig innstilt.

Mammaen prøver å skape et hjem på øya, men hun får det ikke helt til. Hun savner Mummidalen. Inne i fyret maler hun et veggmaleri som hun forsvinner inn i og gjemmer seg for familien. Mummitrollet utforsker den nye verdenen på egen hånd og møter havhester og Hufsa. Verken Hufse eller havhester viser seg å være det de først ser ut til å være.

Pappaen og havet er ei fortelling om identitet. Både pappaen, mammaen og Mummitrollet møter på utfordringer som de er nødt til å finne ut av på egen hånd. De må gi hverandre rom og plass til å finne sin egen vei. Det ender heldigvis godt for Mummifamilien denne gangen også.