Noen bøker gjør meg forbanna når jeg leser dem. Nå tenker kanskje du at det betyr at bøkene er dårlige. Tvert imot, jeg blir forbanna fordi de er skrevet så godt, så levende og med så mye troverdighet at jeg kan leve meg inn i karakterenes liv. Debutant Ann Helen Kolås Ingebrigtsen har skrevet en ungdomsroman som får meg til å tenne alle plugger og kjenne på store deler av følelsesregistret i løpet av to hundre sider.

I boka møter vi Synne på 15 år, en jente som aller helst ville vært foruten tilnavnet «Sinne».

Å være tenåring er vanskelig, men for Synne er det enda vanskeligere. Hun kan kjenne sinnet boble og syde under huden. Hun prøver å kontrollere følelsene slik at hun ikke eksploderer, men ender allikevel ofte på skolerådgiverens kontor. Hjemme står hun midt i en konflikt. Faren har forlatt familien til fordel for en annen, moren er i ferd med å falle sammen og broren vil ikke vite av faren. Vennskapet med bestevenninnen settes på prøve når to nye elever starter i klassen. I tillegg holder hun på en stor hemmelighet.

Sinne handler om en jente som prøver så godt hun kan, men som ofte ikke blir sett eller trodd. Voksenpersonene rundt henne reduserer og forklarer tankene og handlingene hennes innenfor rammene av diagnosen hun har fått. Som Synne selv sier: «Orda mine betyr null». Når Synne blir krenka gjør det vondt å lese om hvordan voksenpersonene i livet hennes reagerer. Boka handler ikke bare om det destruktive sinnet som skaper vansker, den forteller også om det sinnet som er legitimt og livsviktig for selvhevdelsen og selvfølelsen.

Ingebrigtsen har skrevet en viktig ungdomsroman, det finnes få bøker som beskriver temaet jenter med ADHD så nært, troverdig og ufiltrert. Boka er skrevet i førsteperson slik at vi får oppleve Synnes tanker, handlinger og følelser på nært hold. Det er umulig å ikke føle sympati og omsorg for Synne. I tillegg er boka lettlest, morsom og spekket med Harry Potter-referanser. Jeg anbefaler denne boka til alle elever på ungdomstrinnet og alle voksne som arbeider med ungdom.

Tittel: Sinne
Forfatter: Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Forlag: Samlaget
Utgitt: 2020
Antall sider: 202