Noen bøker må ut av hyllene for å få plass til andre. En dag sto jeg med Jean Rhys roman Vide Sargasso i hånda. Ingen hadde lest den på en god stund.
Vide Sargasso ble kalt et mesterverk da romanen kom i 1966. Jean Rhys var da 77 år, og en nesten glemt forfatter. Rhys hadde en flerkulturell bakgrunn. Som 16-åring ble hun sendt fra Dominica i Karibia til England for å ta utdanning. Hun mistrivdes, flyttet rundt i Europa, tok strøjobber, før hun i mellomkrigstiden havnet i Paris, hvor hun begynte å skrive.
I Vide Sargasso står handlingen i direkte dialog med Charlotte Brontës Jane Eyre (1847). Det er ikke heltinnen Jane som er Rhys fokus, men «den gale kvinnen på loftet».
Mr. Rochester, Brontë-heltinnens store kjærlighet, er jo gift med den innesperrede kvinnen på loftet – Antoinette Cosway. Hun er hovedpersonen i Rhys’ roman.
Hovedhandlingen er lagt til en øy i Karibia på 1830-tallet, rett etter at det britiske imperiet har opphevet slaveriet. Antoinette forteller om oppvekst i et miljø som gnistrer av sladder og hat, og av forvirring. Hun er barn av tidligere slaveeiere. Hjemmet er en plantasje i forfall. Faren er død, den vakre moren er mest opptatt av en syk sønn. Moren gifter seg på nytt, men livet på plantasjen får en brå slutt da gnistene blir en brann. De tidligere slavene gjør opprør. Landskap og klima skildres som hett, frodig og farlig, men også magisk fortryllende og beskyttende. Vi følger Antoinettes oppvekst og giftemål med Mr. Rochester (han nevnes aldri med navn), som er sendt fra det rå og grå England til Karibia for å sikre sin familie økonomisk. Han er bokas andre forteller. Han ser Karibia og menneskene utenfra og med lite sympati. Dette blikket preger også hans forståelse av Antoinette. Han opplever henne som fremmed, for lidenskapelig og for uregjerlig. Fortellingens siste del foregår på godset i England, der Antoinette slutter sirkelen ved å sette alt i brann. Det er ikke nødvendig å ha lest Jane Eyre for å ha glede av romanen. Rhys mektige 130 siders roman står suverent alene.