Nøkkelen i låsen av Ruth Ware

«Barnepasser søkes til familie med fire barn. Vi bor i et moderne hus i Det skotske høylandet. Sertifikat nødvendig. God lønn og eget rom med bad.»

Når høstmørket senker seg, og spøkelsene lurer i skyggene, passer det godt å finne frem en god kriminalroman. Denne boka fikk jeg anbefalt av en kollega her på biblioteket, og det tok ikke lang tid før jeg kjente uhyggen krype ned langs ryggen. For denne boka har alt som skal til for å skremme meg: bortgjemte hager, porselensdukker og gamle, knirkende hus.

«Jeg holdt på å sovne igjen da jeg hørte det… ikke dørklokken denne gangen, men et enkelt, enslig kniiiiirk. Jeg satte meg opp i sengen, med telefonen mot brystet. Shit. Shit shit shit. Men det kom ikke igjen. Hadde jeg hørt feil? Var det ikke skrittene som hadde vekket meg natten før, men noe annet? Kanskje bare en gren i vinden, eller en planke som utvidet seg? […] I mer enn førti minutter lå jeg der og kjente pulsen dunke og tankene rase med en blanding av paranoia og vill overtro. Og så, dels som jeg hadde fryktet, dels som jeg hadde ventet på, kom lyden igjen. Kniiiiirk… Og så etter en ørliten pause knirk… knirk… knirk… Denne gangen var det ikke tvil – det var noen som vandret omkring.»

Bokas hovedperson heter Rowan. Hun får det hun tror er drømmejobben som barnepasser hos en rik familie på det skotske høylandet. Hun flytter inn i Heatherbrae House, et gotisk herskapshus som er bygd om til et høyteknologisk, moderne smarthus hvor alt kan fjernstyres. Familien virker hyggelig, men stedet er øde og isolert. Foreldrene er stadig på reisefot, og Rowan tilbringer mye tid alene med barna, som hun sliter med å komme overens med. Mangel på søvn gjør ikke situasjonen bedre, og verre skal det bli. Rowan finner ut at hun har havnet i sitt livs mareritt da ett av barna dør, og Rowan selv blir anklaget for drap.

Det tok ikke mange sidene før jeg lurte på om jeg skulle tørre å bla om. Men jeg hadde ikke noe valg, for boka er en skikkelig pageturner, perfekt til en mørk høstkveld!