Bøker om den andre verdenskrig er uhyre populære. Markedet synes utømmelig. Å skildre holocaust er en særdeles vanskelig øvelse. Dasa Drndic (1946-2018) var en kroatisk forfatter. Hennes metode var dokumentarromanen. Dvs. en fiktiv rammefortelling med utstrakt bruk av dokumentasjon - diverse arkivmateriell: fotografier, biografiske fragmenter, personlige vitnesbyrd, rettsdokumenter osv.

Dette skal hjelpe leseren å forestille seg historien som gjentar seg selv som hvitvaskede, forvrengte, vanstelte og deformerte minner. Samtiden blir syk av polarisering, radikal nasjonalisme og etnisk hat.

Dette er en metode også den tyske forfatteren W.G. Sebald (1941-2001) brukte, ikke minst i det hypnotiske mesterverket Austerlitz. Denne forunderlige romanen handler om den bortadopterte Austerlitz, og hans reise bakover i tid til en jødisk fortid i Tsjekkoslovakia. Fem-åringen slapp unna utslettelsen gjennom det britisk-organiserte Kindertransport.

2006. Haya Tedeschi, en eldre jødisk kvinne, sitter i en leilighet i Gorizia – nordvest for Trieste. Hun plukker stykkvise minner fra sitt liv ut av en skittentøyskurv. Dette mens hun venter på sønnen Antonio, som ble frastjålet henne under krigen og bortadoptert til en perfekt arisk familie. Dette var Lebensborn-prosjektet. (Boken inneholder Lebensborn-dokumentasjon fra Norge).

Antonios far var den høyst virkelige og ekstremt ufyselige S.S.-offiseren Kurt Franz. Sjekk denne mannens biografi! Utrolig nok slapp han unna i rettsoppgjøret etter krigen.

På denne tiden var Trieste, havnebyen ved Adriaterhavet som ligger i grenseområdet mellom Italia og Slovenia, en del av Adriatische Küstenland. Byen hadde sin egen konsentrasjonsleir Risiera di San Sabba, beskrevet av Claudio Magris i romanen Tiltale Frafalles. Opprinnelig tilhørte byen Habsburg-monarkiet fra 1382 fram til 1918. I dag er byen italiensk og kåret til en av verdens beste mindre byer å bo mht. livskvalitet.

Romanen er også historien om Tedeschi-familien som blinde tilskuere til det som utviklet seg i Europa fra 1848 til 1945. Nye nasjonaldannelser ble grunnlagt på romantiske forestillinger og nye vakre legender og myter. Jødene har gjennom historien blitt religiøst forfulgt, nå ble de plutselig prøvd utryddet av rasemessige grunner.

Dette er, som i Austerlitz, usentimentalt og annerledes fremstilt. Ingen er uskyldige og de skyldige blir frifunnet. Det er direkte rystende lesing, helt utrolig. Boken gjorde meg forbannet sint! Det føles helt riktig.

PS. Bokens originaltittel er Sonnenschein – solskinn.