Gå til sidens hovedinnhold

Trist når to blir tre

Artikkelen er over 4 år gammel

Bo og mor har det fint i tosomheten. De spiller Ludo og bygger lego. Mor lager alltid Bos favorittmat. Noen ganger får Bo sove i senga til mor. Bo har det som plommen i egget helt til det en morgen står en fremmed hund i stua: «Dette er Viktor, seier mor. – Han skal bu hos oss nå.» To blir til tre, noe Bo ikke liker. Nå lager mor mat som Viktor liker. Og det er nesten alltid Viktor som får sove i senga til mor.

Boka har en kompleks tematikk som mange barn kan kjenne seg igjen i. Bo illustrerer godt de følelsene et barn kan oppleve når en fremmed kommer inn og bryter tosomheten mellom mor og barn. Den fremmede, Viktor, kommer helt opp i mors seng og fortrenger Bo som alltid har vært der. Bo reagerer med sinne og en følelse av ensomhet.

Når mor blir sint etter en krangel mellom Viktor og Bo bestemmer han seg for å rømme hjemmefra. Han tenker at han vil få det bedre ute i den store verden. Han drar først til Andungen, men der er det for vått. Deretter kommer han til Muldvarpen, men der er det for trangt og mørkt. Til slutt kommer han til den skumle ulven.

Oppslagene i boka består av fargesterke og naivistiske tegninger i et stilisert skoglandskap. Til stor fryd for liten og stor kan man gå på skattejakt i skoglandskapet og lete etter kjente figurer som Donald Duck, De tre små grisene og Rødhette og ulven, bare for å nevne noen. I bakgrunnen på oppslagene ser vi Viktor, som heldigvis ikke er langt unna og kan redde dagen når Bo kommer i trøbbel.

Faren ved å lese den er at barnet vil lese den om og om igjen.

Marthe Andersen Snekkerhaugen, Jevnaker bibliotek

 

Bo flyttar ut er en bildebok med god balanse mellom hverdagsliv, dramatikk og følelser. Den er akkurat passe skummel og spennende for barn i alderen 3–8 år. Faren ved å lese den er at barnet vil lese den om og om igjen. Boka er ikke uten god grunn nominert i kategorien Debutantprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Bo flyttar ut

Forfatter og illustratør: Trude Tjensvold

Forlag: Samlaget

Årstall: 2016

Antall sider: 38 

Kommentarer til denne saken