Gå til sidens hovedinnhold

Kult motto: fart og sjøltillit.

Artikkelen er over 3 år gammel
Bibliotekaren anbefaler

Av årlige utgivelser hender det at noen godbiter glipper. I den forstand at de settes på ei leseliste jeg aldri helt kommer igjennom fordi tiden ikke strekker til.

Tonje Glimmerdal er ei slik bok! Planen var å lese den da den utkom i 2009 men først i vinter nådde jeg målet. Jeg valgte å høre lydboka. Og for ei historie og for ei lydbok! Jeg har kjørt rundt på Hadeland og tatt meg i å gapskratte i bilkupeen. For makan til jente (Tonje) som Maria Parr har skapt og makan til innlesning av forfatteren! Jeg vil anbefale alle som enten skal på biltur med ungene eller bare trenger ei god lydbok å høre med familien eller i skoleklassen – å høre lydboka om Tonje Glimmerdal. Fantastisk innlesning av Parr, på klingende sunnmørsk!

Av hovedpersonen Tonje Glimmerdal er det litt å hente for noen og enhver. Uredd og optimistisk med fart og sjøltillit møter hun livets utfordringer.

Tonje er eneste ungen i Glimmerdalen og den tøffeste jentungen dalen har sett siden tantene hennes vokste opp. Tonje raser nedover veier på rattkjelker og hopper utfor hoppkanten mens hun synger «Blåmann Blåmann bukken min» så det ljomer. Hennes beste venn er biske Gunnvald på 74 år. Han har alltid tid til en prat og når han tryller frem feletoner sitter alle helt henført. De har ingen hemmeligheter for hverandre. Eller har de det?

Da Gunnvald havner på sykehus etter et lårhalsbrudd oppdager Tonje at han og alle andre i Glimmerdalen har holdt noe hemmelig for Tonje. Noe som er så stort at det truer med å ødelegge det gode livet i Glimmerdalen for alltid. Tonje, «Glimmerdalens vesle dunder» må ordne opp! Det står om feletoner og lykken til verdens beste bestevenn.

Det er ikke rart at boka ble vinner av Brageprisen i 2009 for beste barne- og ungdomsbok. Og hurra for det! En barnebok som har med seg tradisjoner fra eldre barnelitteratur men som også har håp og optimisme. Vi trenger også slike forbilder som Tonje, en norsk Pippi Langstrømpe. Parr har skrevet flere kritikerroste barnebøker som Vaffelhjarte og Keeperen og havet, også den Brageprisvinner.

 

Kommentarer til denne saken