Godt om livet i motbakke

LIKTE BOKA: Bibliotekar Siv Ellefsrud.

LIKTE BOKA: Bibliotekar Siv Ellefsrud. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Forfatteren Tiril Broch Aakre filtrerer en flik av det store livet gjennom en 18-årings opplevelse av skyld, sorg og sinne i romanen «Fjellräväven gul». Ungguttens indre kaos er utløst av en dødsulykke på vegen et sted rett sør for Harestua.

Sjur Tangen overlever sammen med venner bilulykken, men én omkommer. Sjur bebreider seg selv for ulykken, han er også sint og han sørger over «Pjotrs» død. «Pjotr» er jenta som han var forelsket i, og som var kameratens Fredes kjæreste. For å få orden på kaoset blir Sjur rådet til å skrive av psykologen Gustav.

«Jeg skulle ønske jeg bare kunne få det ut, alt på en gang, og ikke måtte fortelle først det ene, så det andre, for jeg mister nesten motet av normal rekkefølge.»

Handlingen i romanen er følgelig springende, men oversiktlig fordi boka er utstyrt med en tydelig kapittelinndeling. Leseren følger blant annet Sjur tre dager i mai. Det er rett etter at Petter Northug har erkjent at det var han som  totalvraket en bil i fylla, og lot kameraten i stikken. En hendelse som alle snakker om på lik linje med ulykken i boka. Men ingen snakker om det til de involverte.

Romanen utvikler seg i takt med Sjurs gjenkalling av livet før ulykken- ja helt tilbake til barndommen. Bokas tittel viser til en gul Fjällräven-sekk. Det er Fredes sekk, og innholdet er knytta til et rusmiljø. Sjur blir kurér for å bøte på det han opplever som sviket mot Frede. Sekken og Northug er elementer som går igjen i hele romanen. Det samme gjelder bilen «Hvalen». Psykologen Gustav er ikke bare klar på at det å skrive er god terapi. For å få grep om livet igjen må han også tvinge seg til å kjøre. Det gjør Sjur. Ferden går til Harestuvatnet, til Dovre og til ulike steder i Hakadal. Det er alltid fascinerende å lese fiksjon som er lagt til steder en kjenner fra virkeligheten.

Det er alltid fascinerende å lese fiksjon som er lagt til steder en kjenner fra virkeligheten.

Siv Ellefsrud, Gran bibliotek

Jeg begynte å lese boka som en «voksenroman». I ettertid har jeg oppdaga at forlaget kaller dette en «coming of age- roman». Jeg antar det betyr noe sånt som en bok for unge voksne. Da faller jeg utenfor forlagets målgruppe, men jeg likte boka jeg!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags