Gå til sidens hovedinnhold

Altoppslukende nostalgitripp

Artikkelen er over 4 år gammel
Bibliotekaren anbefaler

Det er sommeren 1969, og glohett i den søvnige småbyen Marine County i California. Fjorten år gamle Evie er rastløs, ensom og klar til å la seg forføre av hva som helst.

En kjedelig sommerdag treffer hun tre ukjente jenter i parken. Fascinasjonen mot jentene er umiddelbar:

«Jeg så opp på grunn av latteren, og fortsatte å se på grunn av jentene. Håret deres var det første jeg la merke til, langt og bustete. Deretter smykkene som glitret i sollyset. De tre var så langt unna at jeg bare så omrisset av dem, men det spilte ingen rolle – jeg visste at de var annerledes enn alle andre i parken».

Overraskende nok gjengjelder jentene interessen og tar Evie med til hippie-kollektivet der de bor. Ranchen er skitten, dopet flyter og barn løper sultne og nakne rundt mens de voksne snøvler om «universell kjærlighet». Allikevel ringer ikke varselbjellene hos Evie, som er villig til å gjøre alt for å bevare vennskapet med jentene. Snart blir hun medlem av en av USAs mest beryktede sekter. Rundt dem svirrer den karismatiske lederen Russell, men det er jentene som lokker Evie inn:

«Det er bare jenter som virkelig kan gi hverandre intens oppmerksomhet, den typen vi sidestiller med å bli elsket».

Med sylskarpe observasjoner skildrer Cline det intense suget etter å føle seg levende. Hun gir innsikt i hvor lett det er å forme et ungt sinn, og hvor langt en desperat fjortenåring er villig til å gå for å finne sin identitet. Med et drømmeaktig språk og presise beskrivelser føles det nesten som om jeg er der, under en stekende sol i den grønne parken, en sommerdag i `69.

Hvis du leter etter en altoppslukende nostalgitripp av en bok denne sommeren kan jeg anbefale Jentene av Emma Cline.

Tittel: Jentene

Forfatter: Emma Cline

Forlag: Cappelen Damm

År: 2017

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.