«En grusom, men også vakker kriminalroman»

«1793» skrevet av Niklas Natt och Dag.

«1793» skrevet av Niklas Natt och Dag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Biblioteksjef i Lunner, Särkelä Päivi anbefaler å lese boka 1793 av Niklas Natt och Dag. Hun beskriver boka som «en grusom, men også vakker kriminalroman fra slutten av det 18. århundre på Stockholms mørke side.»

DEL

Bibliotekaren anbefalerI 1793 er Stockholm korrupt, syk og skitten. Menn som er skadet i krigen fungerer som sedelighetspoliti i en by hvor prostitusjon, kriminalitet og vold florerer. Mickel Cardell bærer også uniformen til disse mennene selv om han avskyr måten de behandler byens fattige jenter. Han sper på sin lunkne lønn som uformell vakt på byes lugubre kroer og døyver minnene og smerten fra krigsskaden med sprit og slåssing. Han skal sammen med Cecil Winge, en jurist som er ødelagt av lungesykdom, utforske et bestialsk mord. I vannet Fatuburen ved Södermalm finner to gatebarn et lik uten hender og bein. Tungen er til liket er skåret av og øynene stukket ut. Winge er en meget dyktig jurist, kjent og beryktet av at han lar de tiltalte komme til ordet. Dette er han alene om i datidens Sverige.

I utgangspunktet er boken en kriminalroman, men samtidig er den noe mer. Det er særlig den tidsriktige miljøbeskrivelsen som fascinerer meg i denne boken. Også når de fattige kvinnenes av og til grusomme skjebne løftes fram, får jeg frysninger og orker nesten ikke å fortsette å lese. Men man må huske at boken forteller om tiden for godt over 200 år siden.

Niklas Natt och Dag, som er født i 1979, tilhører en av Sveriges eldste gjenværende adelige slekter og etternavnet hans er ikke noe psevdonym men et ekte navn. Den svenske Deckarakademin valgte romanen 1793 som den beste debutromanen i 2017.

Boken passer for den som liker historiske kriminalromaner eller også bare historiske romaner.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags