BOKANBEFALING: Diktbok fra Instagram-poeten

Av
DEL

Bibliotekaren anbefalerDikt har ikke helt vært min greie. Når jeg måtte analysere dikt på skolen, ble jeg nødt til å finne både den ene og andre meningen i dette diktet, og kjente på en følelse av at læreren hadde fasiten på analysen. Jeg følte jeg ikke kunne tenke hva jeg ville om dikt vi skulle analysere. Det gjorde noe med lesingen min av dikt.

Jo da, jeg har lest noen fine innimellom. Blant annet «Ord over grind», av Halldis Moren Vesaas. Det er forholdsvis enkelt og jeg kjenner meg igjen i det. Gjenkjennelsen er nok viktig for meg.
For et par år tilbake kom jeg heldigvis over noen dikt som jeg kjente meg igjen i og som rørte meg veldig. Det var mine egne unger i tenåra som viste meg dem. Trygve Skaug het forfatteren av diktene. Han skrev dikt på Facebook og Instagram i mange år. (Han kalles faktisk Instagram-poeten). Men han opplevde også å få spørsmål etter dikt i bokform fra leserne sine. Da han så ville gi ut diktene sine, henvendte han seg til de store forlagene, men de ville ikke gi ut diktene hans. Han fikk høre at diktene hans var for enkle. Så han startet like godt et eget forlag og ga ut fire diktbøker selv.
Jeg synes Trygve Skaug er en fantastisk poet, låtskriver og tekstforfatter, med en utrolig formidlingsevne. Og jeg liker jo dette enkle, som forlagene mente var for enkelt. Kanskje jeg er for enkel?

I vår skrev han bok nummer fem. «Følg med nå» heter den. Denne gangen ville Cappelen gi den ut. Ikke lenge etter, 4. mai, sto det i VG: «Instagram-poet selger mest bøker i Norge!»

Da gikk han helt til topps på den norske bestselgerlisten for skjønnlitteratur med sin nye diktbok for ungdom.
Diktene hans, eller mikropoesi, som det også kalles, handler blant annet om vennskap, kjærlighet, psykisk helse, grenser, selvbilde og egenverd.

Her er noen dikt fra boka:


«Jeg er bra nok og alt det der
Men hvordan får jeg han i speilet
Til å tro det
Når jeg ikke tror på det selv engang»

«Er det bare jeg
som fikk skrudd
sammen hjernen
riktig vei
i denne familien»

Diktene bærer preg av humor, omsorg for mennesker, livskunnskap og ærlighet.

«Hvis jeg sier nei
Så betyr det ikke egentlig
Noe annet
Det er ikke en metafor for ja
Liksom
For nei er nei
Ja er kanskje noe annet
Ja er for eksempel
Jeg elsker deg
eller bare jeg synes du er fin
Mer får du ikke vite
Ennå»

«Vær raus
hun der
har et eller annet sår
som ikke synes
fra utsiden
vær raus»

Så enkelt. Så greit. Jeg bare liker dem jeg. Så herved er den anbefalt. Følg med nå!

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags