Irsk omfavnelse

Av
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Den irske forfatteren William Trevor sovnet stille inn den 20. november 2016. Han ble 88 år gammel og etterlot seg et stort forfatterskap av romaner, noveller, dramatikk og annet – omtrent 40 titler til sammen. Hans roman Felicia’s Journey ble i 1999 filmatisert av den kanadiske regissøren Atom Egyan.

Filmen dokumenterer sterkt den golde tilværelsen mange opplevde under Margaret Thatchers omveltende regjeringstid på 70- og 80-tallet i Storbritannia. William Trevor opplevde å vinne de fleste litterære priser av betydning i Storbritannia. Han ble også nevnt i forbindelse med Nobel-prisen.

William Trevor var en novellens mester, som ofte ble betraktet på samme nivå som A. Tsjekhov. Han foretrakk novellen som verktøyet best i stand til karakterstudier - ”You can take a relationship and almost photograph it. And there it is”. Romanene ble ofte til når han ikke klarte å avslutte en novelle som planlagt.

Å jukse i Canasta(2015) tilhører den senere perioden av forfatterskapet. Den tidlige Trevor fokuserte på eksentriske og nærmest gotisk mørke historier fra England. Når han og familien senere flyttet til England la han gjerne fortellingene til Irland.

William Trevor var en dypt empatisk forfatter. Han skrev usentimentalt om livets skuffelser, om hvordan vanlige mennesker kjemper med fremmedgjøring, skam og skyld i hverdagen. Likevel var han aldri deprimerende, det finnes alltid et snev av håp i skildringene hans.

Bakgrunnen for denne tematikken ligger i Trevors egen historie. Hans yngre år var preget av at foreldrene så tydelig hatet hverandre. Ekteskapet var ikke voldelig, men de åpenbart onde følelsene kunne ikke et barn verken ignorere eller forstå.

Dessuten tilhørte han det protestantiske mindretallet i republikken Irland. Som anglo-ire stod han også utenfor. Han følte seg likevel hjemme i den irske (keltiske) historieforteller-tradisjonen.

Forholdet mellom det katolske og det protestantiske tok han gjerne for seg i sine senere noveller. Her viste han også stor forstand.

Leseren blir varmt omfavnet av disse presise og kondenserte fortellingene om det dramatiske i hverdagen.

Foruten de 12 novellene i Å jukse i Canasta foreligger også romanen Kjærlighet og Sommer i norsk oversettelse.

For lesere som behersker engelsk foreligger et stort forfatterskap til utforsking. Enjoy!

(William Trevor: Å jukse i Canasta. Solum forlag 2015. 220 sider.

)

William Trevor: Å jukse i Canasta. Solum forlag 2015. 220 sider.

William Trevor: Å jukse i Canasta. Solum forlag 2015. 220 sider.

Ketil Arntzen

Medarbeider, Gran bibliotek

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags