Bibliotekaren anbefaler: Les denne boka og bli blåst av banen!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Bibliotekaren anbefaler: Tror du at du kjenner partneren din? Må man kjenne hverandres hemmeligheter for å ha et lykkelig samliv? Lotto frir til Mathilde første gang han ser henne. De er da 22 år, og gifter seg kort tid etter. Lotto og Mathilde er som skapt for hverandre. Til manges irritasjon.

Første del av boka er fortalt fra Lottos synsvinkel. Han er født i Florida på slutten av 1960-tallet. Vi følger ham under oppvekst i Florida, skolegang i New Hampshire og fram til nåtid. Lotto, som egentlig heter Lancelot Satterwhite, er arving til en stor formue, men blir avvist av moren da han gifter seg med Mathilde. Lotto forsøker å slå gjennom som skuespiller, mens Mathilde forsørger dem begge. De lever mange år under trange kår i New York inntil Lotto finner sitt kall i livet.

Midtveis i boka skifter synsvinkelen og vi blir bedre kjent med Mathilde. Jeg skal ikke røpe mer enn at her tar historien ei overraskende vending.

Både Lotto og Mathilde er sterke, særegne karakterer. Han er en ekstremt karismatisk person. Andre mennesker dras mot han, og han har mange venner. Mathilde er litt vanskeligere å få tak på. I første del av boka blir vi kjent med henne som en lojal og støttende partner. Hun er ei som ordner opp. Andre karaktertrekk trer tydelig fram i andre del av boka. Historien er ellers fylt med sære og fargerike karakterer i form av venner og familie.

Det her er ei dramatisk fortelling om kjærlighet og relasjoner. Boka har en sår, humoristisk og til tider mørk tone. Historien er skrevet med en intensitet som kan ta pusten fra en.

Språket er særegent, og er krydret med overraskende språklige bilder. Innimellom har en allvitende forteller forklarende og avslørende kommentarer til historien.

Omslaget inneholder voldsomt mye skryt:

«En triumf som slår deg i bakken» Washington Post.

«Min favorittbok» Barack Obama.

«Kåret til årets bok av Amazon, Washington Post, Time, The Seattle Times, Kirkus Reviews, Library Journal og mange fler».

Når ei bok er tapetsert med skryt blir jeg skeptisk, men jeg må slutte meg til skrytekoret: Les denne boka og bli blåst av banen!

Guro Skretteberg

Bibliotekar, Jevnaker folkebibliotek

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags