En spennende og opplysende barneroman om å være født i feil kropp

ANBEFALES: Shantelle-Lee Knaplund Høgmoen anbefaler «Vi skulle vært løver» av Line Baugstø.

ANBEFALES: Shantelle-Lee Knaplund Høgmoen anbefaler «Vi skulle vært løver» av Line Baugstø. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dette er en roman som utfordrer hvordan du tenker om det å være annerledes, skriver Shantelle-Lee Knaplund Høgmoen.

DEL

Bibliotekaren anbefaler Line Baugstøs har gjennom sitt 30 år lange forfatterskap skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og barnebøker. «Vi skulle vært løver» er hennes nyeste bidrag til barn- og ungdomslitteratur. Dette er en roman som vil berøre noe i deg, og utfordrer hvordan du tenker om det å være annerledes.

En litt annerledes jente

Leona er den nye jenta i klassen. Hun har nylig flyttet fra Finnmark. Malin går i sammen klasse som Leona, og er ivrig etter å bli bedre kjent med Leona. Kanskje de blir bestevenner? Etter mye fram og tilbake bestemmer Malin seg for å ta kontakt med Leona. Leona virker tilbakeholdende, sjenert og hemmelighetsfull. Er det noe hun skjuler for Malin?

Det er ikke før det oppstår en ubehagelig hendelse på jentegarderoben at Malin forstår hvorfor Leona oppførte seg så rart. Leona har guttekropp og hun har vært livredd for at de andre i klassen skulle oppdage det.

Malin står overfor et vanskelig valg. Skal hun fortsette å være venn med Leona og risikerer å bli utestengt fra resten av gruppa? Eller gjør hun som alle andre å avslutte vennskapet med Leona?

Om å ta vanskelig valg

Det skal ikke være enkelt å være seg selv og samtidig være en del av flokken. Både Malin og Leona er i grunn ganske vanlige 12-åringer. De er litt usikre og ensomme jenter som trenger hverandre.

Gjennom å bruke Malin som forteller, får leserne et innblikk i hverdagen til disse jentene. Man får en forståelse for hvor vanskelig det må være å tørre og står for sine valg, selv om det kan betyr at man må stå alene om det.

Viktig budskap

Vi skulle vært løver er en lettlest barneroman om kjønn, identitet og om å være født i feilkropp. Det berører et tema som kanskje ikke alle kjenner til.

Det forteller også hvor viktig det er for oss mennesker å bli akseptert akkurat som vi er. Dette er en bok som passer for barn på mellomtrinn. Men den burde også leses av så mange voksne som mulig. 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags