Gå til sidens hovedinnhold

Best of Bibelen

Artikkelen er over 4 år gammel

Bibelen er historiens mest leste bok, og inneholder av noen av verdens eldste tekster. Men i dag er det nok færre enn tidligere som kjenner historiene og har tatt seg tid til å lese de originale skriftene. Den katolske pateren Kjell Arild Pollestad ønsker med sin nyoversettelse av utvalgte Bibeltekster å gjøre de gamle historiene tilgjengelige for moderne lesere, også de som ikke er religiøse.

«Bibelen i kortversjon» inneholder de mest kjente og kjære bibeltekstene, samla på 234 sider. Som seg hør og bør begynner vi med skapelsen, og fortsetter med Adam og Eva, Noa og syndfloden, Abrahams pakt med Gud, Josef og utreisen til Egypt. Historien om Moses, de ti landeplagene og de ti bud blir utførlig gjengitt, det samme gjør selvsagt historiene om Jesu liv og budskap. De gammeltestamentlige profetene og de nytestamentlige brevene er nesten helt utelatt, det samme er slektstavler og lovforskrifter. De utvalgte tekstene er mer handlingsdrevet.

Det er spennende å gjøre seg kjent med de bibelske tekstene, ikke minst fordi mange av dem er så utrolig forskjellige. En ting som slår meg er at menneskene i Det gamle testamente ikke forholder seg til spørsmålet om et mulig liv etter døden, for dem handler Guds velsignelse om å få en stor og mektig slekt. En annen ting jeg legger merke til er forskjellene i synet på vold. Det er en enorm avstand fra når Josva og israelittene inntar Jeriko og «utryddet alt som var i byen; menn og kvinner, unge og gamle» til når Jesus sier: «Elsk deres fiender, og be for dem som forfølger dere».

Det vil alltid være uenigheter om utvalget ved en slik type utgivelse. Jeg synes det er rart at ikke Pollestad har funnet plass til utdrag fra Jobs bok og Johannes åpenbaring. Men hovedinntrykket er at utgivelsen lykkes godt med å ta med de «beste» tekstene fra bøkenes bok. Oversettelsen er forståelig og høytidelig. Både kristne og ikke-kristne vil ha stort utbytte av å lese disse tekstene fra skriftsamlinga som mer enn noen annen har forma menneskenes forhold til livets mysterier og til hverandre.

Kommentarer til denne saken