Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør du lese historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten

Artikkelen er over 3 år gammel
Bibliotekaren anbefaler

Gjør deg klar for en leseopplevelse utenom det vanlige. Dette er ikke en roman i normal forstand. Bjarte Arnesons Historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten er en interaktiv roman. I denne boka bestemmer leseren selv hvilke veier handlingen skal ta. På slutten av hvert kapittel må man ta valg som dette: «Hør på bestefaren -> s. 87. Hør på faren -> s. 145.» Du kan velge å følge et eller flere alternative livsløp. I alt har historien 14 mulige utfall.

Jørn eller Torgeir Bråten vokser opp på 1980- og 90-tallet i Nord-Norge eller er sted på Østlandet (tror jeg). Han er en intelligent og ressurssterk ung mann hvis handlinger kan få store konsekvenser for samfunnet, ja for verdensorden! Ikke alltid med heldig utgang for menneskeheten. Jeg kan nevne tidsreiser, designbabyer og kloning. Andre ganger etterlater han seg få spor i verdenshistorien, som da han ender opp i et steinalderkollektiv på Nesodden.

Uansett hvilken retning livet til Jørn eller Torgeir Bråten tar opplever han brå dødsfall i familien. Kaja dukker opp i livet hans, og noen ganger ender de to opp som et par. Han har en far som er veterinær, og en morfar som er pensjonert realfaglærer og har et lidenskapelig forhold til hagebruk.

Lurer du fortsatt på hvorfor du skal lese denne boka?

Først og fremst fordi den er veldig, veldig morsom. Bjarte Arneson arbeider med humor i flere former. I tillegg til å skrive morsomme bøker har han vært manusforfatter for humorprogrammer på tv og tekstforfatter for Bård Tufte Johansen. Han driver også Twitterkontoen @kongendin sammen med Odd-Magnus Williamson.

For det andre fordi den ikke likner på noen andre bøker. Det føles ganske befriende å lese ei bok hvor historien ikke ligger fast, og en selv kan være med å bestemme hvilken retning handlingen skal ta.

For det tredje fordi den får deg til å tenke på hvor raskt livet kan ta uventede vendinger. Tilsynelatende ubetydelige valg kan få vidtrekkende konsekvenser. Tenk deg godt om før du griper dagen!

Bjarte Arneson er aktuell med bok nummer tre i høst. Du og jeg og Vito er ei samling historier «... som realiserer det ubrukte fiksjonspotensialet i norske barnesanger.» (Tiden.no).

Det er bare å glede seg.

Kommentarer til denne saken