Etter at jeg begynte å jobbe på bibliotek har jeg ikke hatt det store behovet for å eie bøker selv, men noen ganger dukker det opp ei bok jeg bare må ha. Norrøne guder av Johan Egerkrans er ei sånn bok. Illustrasjonene minte meg litt om John Bauers eventyrillustrasjoner. Denne blandinga av vakre og dystre illustrasjoner, og tematikken var uimotståelig.

Norrøne guder er ei praktbok om norrøn mytologi. Den svenske illustratøren Johan Egerkrans har både illustrert og skrevet boka. Han formidler stoffet i ny drakt, og til nye målgrupper. 

I Norrøne guder blir vi blant annet kjent med skapelsesmyten hvor urjotnen Yme blir drept av de første gudene Odin, Ve og Vilje. Kroppen hans blir delt opp, maltraktert og knust og danner grunnlag for fjell, himmel, jord og hav. Vi får høre om verdens undergang, Ragnarok, hvor alt til slutt ender i kaos, ild og is. Vi blir også kjent med de ulike gudene og gudinnene, jotner, uhyrer og andre vesener.

Målgruppa for boka er egentlig femte til tiende klasse, men jeg mener det er ei bok som passer for de fleste aldersgrupper. For de som ikke kjenner mytologien fra før er det en fin inngang til norrøn gudelære. Boka er gjennomillustrert, lettlest og oversiktlig oppbygd. For de som kjenner til mytologien fra før er det kanskje ikke så mye nytt å lære, men de vakre illustrasjonene gir nytt liv til kjent stoff. Det her er ei bok man kan ta fram, bla i, og kose seg med med jevne mellomrom.

Bak i boka er det ei litteraturliste som kan være til inspirasjon for videre lesing. Forfatteren har brukt flere kilder i arbeidet med boka, men hovedkildene er Den yngre Edda og Den eldre Edda. Den danske tegneserieskaperen Peter Madsen har skrevet forordet i boka. Madsen har selv gjort en stor innsats med å formidle historier om norrøne guder og myter gjennom sin 15-binds tegneseriesaga Valhall. Et must for alle som liker tegneserier eller er interessert i norrøn mytologi. Jeg vil til slutt tipse om tegneserien Sigfrid av franske Alex Alice. Den er løselig basert på Wagners berømte operasyklus Nibelungenringen, som igjen låner elementer fra norrøn mytologi. Både Norrøne guder, Valhall og Sigfrid kan lånes på biblioteket.